Nytt samarbete ska rädda fjällräven

De senaste två årens neddragningar inom naturvården har hotat Länsstyrelsernas arbete med att bevara fjällräven. Nu har ett nytt projekt beviljats medel via EU-programmet Interreg Aurora.

Av: Alicia Schumacher

Namnlös design - 1

Foto: Rasmus Törnkvist, Svenska fjällrävsprojektet

Projektet går under namnet "Felles fjellrev – together for the arctic fox" och ska arbeta för att bevara fjällräven. I projektet ska Länsstyrelsen i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland samarbeta med andra parter i Sverige, Norge och Finland för att utveckla nya arbetssätt och utvärdera befintliga åtgärder för att bevara fjällräven. 

– I projektet finns personer med lång erfarenhet från flera olika håll. Vi har personer som arbetar i fält, forskare som utvärderar våra insatser och duktiga kommunikatörer via WWF som hjälper till att kommunicera det vi gör till alla som brinner för fjällrävarna, säger Malin König, projektledare för Felles fjellrev på Länsstyrelsen Västerbotten.

Totalt har hela projektet en budget på drygt 2,45 miljoner euro, motsvarande knappt 28,4 miljoner svenska kronor.

Statliga myndigheter, universitet på både svensk och norsk sida samt WWF i Sverige och Finland ingår i projektet som pågår till oktober 2026.

Läs mer om projektet och hotet mot fjällräven på Länsstyrelsen Norrbotten och på projektets hemsida

Fjällräven

Fjällräven är starkt hotad i Norden. I början av 2000-talet uppskattades hela stammen i Sverige och Norge till cirka 40–60 vuxna fjällrävar. I Finland var den helt utrotad. Sedan dess har flera EU-finansierade projekt, i kombination med samarbeten mellan länsstyrelserna och forskning i både Sverige och Norge, lett till att stammen ökat.

Nu uppskattas fjällrävsstammen till cirka 560 vuxna individer i Norden, varav åtta fjällrävar fick kullar i norra Finland 2023.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Har du sett järvungar leka vid sitt bo? Det har Göran. För mer än tjugofem år sen, men han minns dagen fortfarande. 5 kommentarer
Vårvintern är den bästa tiden om man vill ha chansen att höra ugglornas lockrop, det är på kvällen och natten de är aktiva. Här är de tre vanligaste ...
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
Att vandra runt Virihaure och Vastenjaure ger möjligheter att se landskap och miljöer som skiljer sig mycket från östra Padjelanta och Sarek. Exempel ... 19 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.