[Ny järvsensation i skogslandskapet]

Antalet järvar ökar i skogslandskapet.

Av: Kinna

- Järvsuccén är ett faktum. Föryngringen är det bästa som kunde hända järvstammen i Sverige. Förhoppningen är att fler järvar kan följa järvparet Markos och Linas exempel, säger Världsnaturfondens naturvårdsdirektör Lennart Nyman.

Järvföräldrarna har spårats sedan 1996 i skogarna mellan Hälsingland och Medelpad. Här drivs Projekt Järv i skogslandet av WWF och Naturvårdsverket. Järvarnas aktivitetsområde omfattar cirka 30 kvadratmil. Området är det enda i Sverige utanför renskötselområdet, där ett fåtal stationära järvar lever. Projektet har kartlagt hur många järvar som rör sig i området, vilka deras hemområden är och hur de jagar och äter. Nu finns cirka 5-6 järvar i revirområdet, däribland föräldraparet Marko och Lina och en av årets ungar. Ungarna föddes i februari, men en unge hittades död i april. Fjolårsungarna har etablerat sig i utkanten av hemområdet. Räknar man in hela Västernorrland samt norra Hälsingland finns cirka 7-8 järvar. Om framgångarna håller i sig hoppas projektet på fler föryngringar nästa säsong.

- Förutsättningarna är nu goda för fler järvar i skogslandet. Men samtidigt krävs mer resurser om vi ska kunna följa upp de goda resultaten, säger spårare Rune Wiklund i Projekt Järv. Han och hans medarbetare har sett stora skillnader jämfört med fjällkedjan. Järvarna tycks inte alls vara beroende av snö. De bygger sina lyor i stenskravel vid klippväggar med lodräta gångar rakt ner.

- Projektet har gett oss ny spännande kunskap om Sveriges verkliga doldis bland de stora rovdjuren, säger Lennart Nyman.

- Om järvstammen kan etablera sig utanför renskötselområdet ökar dess chans att långsiktigt överleva, säger avdelningsdirektör Anders Bjärvall vid Naturvårdsverket.

Fakta: Sveriges cirka 270 järvar finns huvudsakligen i fjällområdet. Trots att järven varit fridlyst sedan 1969 har stammen inte ökat nämnvärt. Höd dödlighet hos järvungar och illegal jakt är några av orsakerna. Konflikterna med rennäringen är många och flera samebyar har tillstånd till skyddsjakt. På 1800-talet förekom järven i de norrländska skogarna. Både SNV och WWF har som mål att järvstammen ska fördubblas i Sverige.

Källa: Värlsdnaturfonden WWF

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.