Nyheter > Ny fågelbok - Svart album

Ny fågelbok - Svart album

Efter flera års kamp på sjukhus inför rådlösa läkare fick Jonas Classon sitt liv tillbaka. Tack vare fågelmöten.

’’Med boken vill jag visa att det alltid finns ljus och hopp, även när det är som allra mörkast’’, säger Jonas Classon, fotografen bakom boken ’’Svart album’’.

Jonas Classon, 23 år från Kumla, kämpade som tonåring mot en okänd sjukdom. Efter flera år på sjukhus, med oförklarliga anfall, var det till slut naturen och fåglarna som gav honom livet tillbaka.

’’Jag kollapsade och vaknade upp i en ambulans med kramper i hela kroppen’’, säger han. Under tiden som följde blev Jonas inlagd på Universitetssjukhuset i Örebro och en lång utredning påbörjades. Men läkarna kom aldrig fram till någon diagnos. ’’Ovissheten var värst, vad kämpade jag egentligen emot? Jag förlorade min barndoms frihet’’, säger Jonas.

Vändningen kom när sjukhusläraren och den meriterade fågelskådaren Nils Eriksson öppnade dörren från sjukhuset ut till fåglarna och naturen. ’’Nisse såg vad jag egentligen behövde – naturens läkande kraft. Han tog med mig ut till fågelrika områden och ett hopp väcktes inom mig. Våra möten med fåglar blev mitt ljus i mörkret. Det är jag honom evigt tacksam för’’, säger han.

I takt med att naturutflykterna intensifierades började också Jonas att må allt bättre. Intresset växte sig så starkt att Jonas bestämde sig för att försöka livnära sig på sina fågelbilder. Idag reser han runt på uppdrag i hela världen och klassas som en av branschens främsta. Nu är han också aktuell med sin nya bok ’’Svart album’’ som lanseras tionde september. ’’Mina möten med fåglar blev ljuspunkter i en annars mörk tillvaro. Att porträttera fåglarna på samma sätt – som ljuspunkter i det svarta – blev ett sätt för mig att bearbeta sjukdomstiden’’, säger Jonas. I boken får man som betraktare återuppleva Jonas intima fågelmöten på samma sätt som han upplevde dem under sjukdomstiden; vackert upplysta – omgivna av mörker.Ett ledord för Jonas arbete är att inspirera och stärka banden mellan människor och natur. Under 2020 har Jonas haft uppdrag på både Falklandsöarna och i Indien. Han har haft över 20 separata utställningar, driver eget fotogalleri, föreläser och utbildar fotografer. Jonas har prisats för sitt arbete med bland annat ’’Årets unga person i Örebro’’ och Kumla kommuns kulturpris.

Mer information om Jonas Classon.