Ny bok "Vandra Gröna Bandet" av Erika och Linnea Nilsson-Waara

2016 vandrade tvillingsystrarna Erika och Linnea Nilsson-Waara Gröna bandet. Nu kommer deras bok om bandet som både är en guidebok och reseskildring genom den svenska fjällkedjan. Vi skickade några frågor till systrarna.

Av: ulindh


Foto: Niclas Bentzer

2016 vandrade tvillingsystrarna Erika och Linnea Nilsson-Waara Gröna bandet. Nu kommer deras bok om bandet som både är en guidebok och reseskildring genom den svenska fjällkedjan.


Foto: Niclas Bentzer

Om boken:

Att färdas genom hela svenska fjällkedjan är för många en dröm och ett riktigt kraftprov. För tvillingsystrarna och fjällfararna Erika Nilsson-Waara och Linnea Nilsson-Waara blev den drömmen verklighet, när de år 2016 genomförde Gröna bandet, en fjällvandring på 138 mil. Utmaningen innebär att du för egen kraft och utan avbrott ska ta dig mellan Sveriges nordligaste punkt Treriksröset och Grövelsjön i Dalafjällen. Den här boken fungerar som en komplett guide för att genomföra hela eller delar av Gröna bandet, samt andra kortare eller längre fjällturer. Vidare skildras den populära vandringsleden Kungsleden, som utgör en del av deras färdväg. Systrarna bjuder på personliga upplevelser varvat med fakta och utbildning. Häng med på deras resa!

Vi skickade några frågor till systrarna:

Ni har just släppt en bok om att vandra Gröna bandet, saknade ni en guidebok när ni själva skulle vandra bandet?

Ja! Det var så mycket att tänka på inför turstarten. Placeringstiden pågick i ungefär ett år innan vi tog första klivet på Gröna bandet. Logistiken till att få turen så njutbar och genomförbar som möjligt börjar vid planeringsbordet. Nu har vi sammanställt allt i en bok och vi har varit noggranna i vår dokumentation av resan. Den ena delen fungerar som en guidebok, riktad till Gröna bandare, men också ”vanliga” fjällfarare och friluftsmänniskor. Den andra delen är en reseskildring så att läsaren ska få ta del av känslan från vandringsäventyret. Vi har även sammanställt en checklista som fjällfararen kan utgå ifrån innan turstart. 

När bestämde ni er för att skriva boken?

Drömmen om att skriva en bok om friluftsliv har funnits sedan en lång tid tillbaka. Utifrån våra erfarenheter och utbildningar inom friluftsliv, träning och hälsa känner vi att vi kan bidra med värdefulla kunskaper för att hjälpa människor att besöka fjällvärlden på ett tryggare och vårdande sätt. Att boken kom att handla om Gröna bandet grundar sig i att det inte fanns någon riktad guidebok ute på marknaden och att vandringsäventyret skapade ett enormt intresse runtom i landet. 

Hur länge var ni ute när ni vandrade bandet?

Vår tur tog oss 53 dagar att genomföra. Den ingick som en av tre delar i vårt projekt ”Fjällets guldkorn 2000 km”, som innebar att upptäcka fjället ur olika perspektiv och årstider. Alla tre delarna genomförde vi år 2016. 

Vad är ert bästa minne från vandringen? 

Det är svårt att välja ett minne. Den totala känslan av äventyret kanske. De spektakulära vyerna längs hela fjällkedjan, mötena med människor som har korsat vår väg och att klara av själva utmaningen tillsammans med sin syster får ses som de bästa minnena.

Har ni några planer på att vandra det igen?

Ja, det vore en dröm att få återuppleva den här fantastiska resan en gång till. Troligtvis får våra familjer då göra sällskap med oss. 

Läs mer om systrarna på deras hemsida.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.