Nedskräpningen minskade på Kebnekaise med 80 procent

Nu har resultatet från sommarens skräpmätningar i våra svenska fjäll sammanställts. För tredje året i rad har Svenska Turistföreningen, STF, och Håll Sverige Rent, HSR, tillsammans skräpkampanjat och räknat hur mycket skräp som slängs ute på fjället. Glädjande visar resultatet att skräpet minskar trots det ökade vandringsintresset.

Av: ulindh

Nu har resultatet från sommarens skräpmätningar i våra svenska fjäll sammanställts. För tredje året i rad har Svenska Turistföreningen, STF, och Håll Sverige Rent, HSR, tillsammans skräpkampanjat och räknat hur mycket skräp som slängs ute på fjället. Glädjande visar resultatet att skräpet minskar trots det ökade vandringsintresset. På Kebnekaise har nedskräpningen minskat med hela 80 procent och i Storulvån 25 procent sommaren 2021 jämfört med föregående år.

Vandrare bär med sig sitt skräp på ryggen. Foto: STF

"Detta är något vi verkligen har jobbat hårt för. Vi har kommunicerat än mer i alla våra kanaler att det inte finns några sopbilar ute på kalfjället. Alla måste bära med sig sitt skräp hem för att minska onödiga helikoptertransporter med avfall. Och som resultatet visar så har gästerna varit helt fantastiska", säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på Svenska Turistföreningen.

Flergångspåsar från Håll Sverige rent. Foto: Darren Hamlin/Håll Sverige Rent

Vid tre tillfällen under juli, augusti och september genomfördes skräpmätningar på fyra platser i våra svenska fjäll; Kebnekaise, Helags, Sylarna och Storulvån.  Även i år toppar snusprillan som det vanligaste skräpet förutom på Kebnekaise där det hittades mest toalettpapper. Utöver att det var glädjande att skräpet minskade, var det glädjande att det inte hittades något glas eller metall ute på fjället 2021.

Totala 10-i-topp skräpsort 2021 och 2020 på alla fyra platserna

2021

 

 

2020

 

Snusprilla

53%

 

Snusprilla

40%

Toalettpapper

10%

 

Plast, övrigt

13%

Papper/Kartong, övrigt

8%

 

Papper/Kartong, övrigt

9%

Plast, övrigt

8%

 

Godis-/snacks-/glassförpackning

6%

Godis-/snacks-/glassförpackning

7%

 

Cigarettfimp

6%

Matrester/frukt

7%

 

Hund-/kattbajs

6%

Tuggummi

2%

 

Övrigt

4%

Cigarettfimp

1%

 

Metall, övrigt

3%

Frigolit/cellplast

1%

 

Toalettpapper

3%

Övrigt

1%

 

Tuggummi

3%

Skräpfika
Förutom att dela ut skräppåsar, kommunicera både inför och under vandringen så har STF och HSR även bjudit vandrare som kommit tillbaka med en skräppåse från fjället på en uppskattad fika på fjällstationerna vid väg, en så kallad "skräpfika".

Under sommaren 2020 larmades det och skrevs väldigt mycket i media om ovanligt mycket nedskräpning i fjällvärlden, framför allt på Kebnekaise där det lämnades över 100 tält kvar ute i naturen, i år var motsvarande siffra tre tält.

"Jag tror helt enkelt fler har varit bättre pålästa och förberedda inför sin fjällvandring i år jämfört med förra året. Nu behöver vi även få fler platser där fjällvandrare kan slänga sitt skräp när de kommer fram till väg efter sin vandring", säger Daniel Skog.

Håll Sverige Rent ser stora möjligheter att få bort nedskräpningen från känsliga naturområden.

"När det är många besökare på samma plats ökar nedskräpningen. Men de flesta människor vill göra rätt för sig. Vi tror att det med bland annat utökade informationsinsatser och bättre avfallsmöjligheter går att få bort skräpet. Det visar inte minst årets minskning. Det behöver vara tydligt för alla besökare vad som är rätt och fel och hur man själv kan bidra till en positiv förändring", säger Johanna Ragnartz, VD Håll Sverige Rent.

Lokala topplistor

Storulvån
Medelvärde totalt antal skräpföremål 16,3 (2021), 22,0 (2020), förändring -25,9%

 

Snusprilla

59%

Plast, övrigt

22%

Papper/Kartong, övrigt

8%

Tuggummi

4%

 

Sylarna
Medelvärde totalt antal skräpföremål 34,7 (2021), 34,7 (2020), förändring +/-0%

 

Snusprilla

83%

Papper/Kartong, övrigt

5%

Godis-/snacks-/glassförpackning

4%

Toalettpapper

4%

 

Kebnekaise
Medelvärde totalt antal skräpföremål 18,3 (2021), 89,3 (2020), förändring -79,5%

 

Toalettpapper

24%

Papper/Kartong, övrigt

22%

Snusprilla

20%

Godis-/snacks-/glassförpackning

16%

 

Helags
Medelvärde totalt antal skräpföremål 21,3 (2021), 40,3 (2020), förändring -47,2%

 

Snusprilla

30%

Matrester/frukt

27%

Toalettpapper

14%

Plast, övrigt

13%

Fakta: Så här genomförs mätningarna

STF har räknat skräpet längs med leder på sträckor som är 1–1,5 km på de fyra platserna. Mätningen har genomförts vid tre tillfällen under juli, augusti och september 2020 och 2021. (Vid Storulvån gjordes mätningen även 2017 och 2018.)

Läs mer

Fårö bjuder på vandring längs vackra sandstränder, häftiga raukar och en hel del tillbakablickar i historien. 2 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Törs man dricka det vatten man stöter på längs Bergslagsleden? Majjen har letat upp alla kallkällor, brunnar och kranar han hört talas om som finns ... 5 kommentarer

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.