Naturens bästa, nu med över 50 coola snöäventyr!

Naturens Bästas resesajt www.naturensbasta.se visar nu vägen till mer än 50 spännande vinterresor i svensk natur. Välj mellan månskensturer med hundspann, familjevecka på fjällstation, vargspårning, fågeljakt, vinterritt, toppturer på skidor, renslädessafari från Ishotellet, skidtur med mormor och mycket annat. Utbudet sträcker sig från nordligaste Lappland till Dalarna i söder med prislappar för alla plånböcker.

Av: ulindh

Sveriges bästa utbud av hundspannsturer

- Arbetet med att samla de bästa naturresorna från Sveriges främsta arrangörer av ekoturism fortsätter, berättar Per Jiborn som är märkningsansvarig för Naturens Bästa.

- Idag kan vi visa upp en gnistrande samling coola vinteräventyr. Med över 20 hundspannsturer från nio kvalitetssäkrade arrangörer är Naturens Bästas resesajt den bästa inspirationskällan för den som vill uppleva vita fjällvidder eller tysta vinterskogar bakom ett gäng glada hundar. Här finns allt från prova på turer i Hälsinglands skogar till en expedition på 60 mil under 18 dagar genom hela Lapplands fjällvärld.

- Men Naturens Bästa är mer än bara hundspann, fortsätter Per Jiborn. Här finns vargspårning i Dalarna och ripjakt i Lappland. För den som söker en adrenalinkick erbjuds toppbestigning på skidor i Jämtland. Saknar du erfarenhet rekommenderas en vinterfjällkurs ledd av erfarna fjällrävar. Givetvis finns det lugnare alternativ också, som familjeveckor på fjällstation eller skidtur för barnbarn med mormor.

Många samiska vinteräventyr och något för alla plånböcker
Kvalitetsmärkningen Naturens Bästa har också ett brett utbud av samiska upplevelser. Det går att välja mellan exempelvis renslädessafari från Ishotellet, vinterbesök på samisk fjällgård eller en traditionell vårflytt med renarna upp till kalfjället.

- Prislapparna varierar lika mycket som äventyren, säger Per Jiborn. Från några hundralappar till nästan 50 000 kronor för den dyraste hundspannsexpeditionen. Småskaliga och kvalitetssäkrade vinterupplevelser måste få kosta, men de behöver inte alltid vara dyra och exklusiva. Naturens Bästa står ju för upplevelser som svårligen går att ordna på egen hand, samtidigt som det skapar arbetstillfällen i svensk glesbygd och stärker skyddet av unika naturvärden.

Till vintertipsen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.