Natur och kultur i fokus i STFs sommarutbud

STFs sommarutbud 2005 består av mer än 150 olika arrangemang inriktade på natur- och kulturupplevelser. Flera av arrangemangen är nya för i år. I fjällen erbjuder STF till exempel två nya temaveckor för tjejer och en ny gourmethelg. Bland övriga nyheter märks en paddlings- och fotovecka i Trosa skärgård, en ridkurs i Flyinge och älgsafari i Bergslagen.

Av: ulindh

STF erbjuder ett brett utbud av aktiviteter i sommar. Gemensamt för alla är att de äger rum på eller i anslutning till föreningens fjällanläggningar och vandrarhem. STFs motto är ”Känn ditt land” och genom aktivitetsutbudet vill STF inspirera till natur- och kulturupplevelser i hela Sverige.

Den svenska fjällvärlden är arena för en mängd aktiviteter. STF erbjuder som vanligt ett stort antal guidade fjällvandringar, både för nybörjare och mer vana vandrare. På flera arrangemang kombineras fjällvandring med andra aktiviteter, till exempel fotografering, målning och klättring. I utbudet finns också specialarrangemang för familjer, seniorer och singlar.

Två av årets nyheter riktar sig endast till tjejer. I Grövelsjön arrangeras en temavecka inriktad på stärkande avkoppling, hälsa och ledarskapsutveckling. Arrangemanget ”Järnjäntor” äger rum på Storulvåns Fjällstation och vänder sig till tjejer över 30 år som vill öka självförtroendet och utvecklas som människor. En annan nyhet på Storulvåns Fjällstation är en gourmethelg som bland annat innehåller två femrättersmiddagar med lokala delikatesser.

I Trosa finns ett nytt arrangemang där man först paddlar och fotograferar i skärgården och sedan arbetar med bilderna i en studio. Till skånska Flyinge ska man bege sig om man vill vidareutveckla sina ridkunskaper och samtidigt lära sig mer om foderlära och hästvård. Vill man stifta bekantskap med ännu större djur rekommenderas älgsafari vid STF Vandrarhem Kolarbyn/Skinnskatteberg. Exempel på övriga nyheter är vildmarkssafari med kanotpaddling och vandring i Dalarna, kajakpaddling till Ängsö, fågelskådning vid Tåkern och en matlagningskurs med fisk och skaldjur på Öland.

För barn och ungdomar arrangeras läger både i skärgården och på fjället. Ungdomspaketet på Abisko Turiststation innehåller allt från canyoning till fiske och besök i ett sameviste. I Kebnekaise erbjuds en högalpin ungdomshelg där målsättningen är att bestiga Sveriges högsta topp. På Tjärö i Blekinge skärgård står optimistjollesegling på programmet och i Stockholms skärgård får 10-12-åringar prova på skutsegling. STF har också ett stort paketutbud för golfare och fiskare.

STF:s sommarutbud

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.