Mycket skräp i Kebnekaiseområdet

Plastförpackningar från frystorkad mat, toapapper och godispapper skräpar ned Kebnekaise. Fem fulla säckar med skräp plockades nyligen av medlemmarna i Expedition: Clean-Up Kebnekaise.

Av: ulindh

Nedskräpningen i fjällvärlden ökar, vilket var tydligt vid en expedition där Håll Sverige Rent tillsammans med Försvarsmakten och äventyrarna Renata Chlumska och Oskar Kihlborg plockade skräp under en bestigning av toppen på Kebnekaise.

Clean-up Kebnekaise 2014
Skräpet som hittats vid vandringsleder och vid toppstugorna sorteras vid Kebenkaises fjällstation.  Foto: Oskar Kihlborg

– Det är sorgligt med allt skräp som finns uppe på Kebnekaise, säger Joakim Brodahl, tf verksamhetsansvarig på Håll Sverige Rent. Vi hittade bland annat en mängd plastförpackningar från frystorkad mat. Det saknas logik i att orka bära upp maten men inte bära ned förpackningarna.

Antalet besökare i fjällvärlden ökar, vilket även nedskräpningen gör. Fem fulla säckar med skräp plockades på några dagar under expeditionen på Kebnekaise. Det mesta samlades in kring Kebnekaise fjällstation och runt toppstugorna, men även mitt ute på fjället fann man skräp.

– Det känns som ett mycket viktigt arbete som vi genomförde under Expedition: Clean-Up Kebnekaise, säger Renata Chlumska. Naturen är min arbetsplats och min arena, och jag vill verkligen förmedla hur viktigt det är att vi håller rent i naturen och att vi värnar allemansrätten.

Expedition Clean-Up Kebnekaise genomfördes den 25-29 augusti i samverkan mellan Håll Sverige Rent och Försvarsmakten, Renata Chlumska, Oskar Kihlborg, Tommy Gustafsson och filmaren Tomas Pickelner.

Försvarsmaktens bergspluton bärgade samtidigt haveridelar efter en flygolycka 2012.


Foto: Oskar Kihlborg

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-09-19 17:46   luktafotogen
Tack! Såna här initiativ behövs det mer av. Tyvärr är intresset lågt.
 
2014-09-20 07:25   brigas
Baksidan av att fler hittar ut i fjällvärlden.Kebnekajse-området tenderar ha övergått till massturism av charter-karaktär.
Ett hinder i alla fall för mej att välja gå det.Tyvärrr,då det är underskön natur...
Skulle nog behövas regelbundna städningar,likt i städerna.Människan är en sorglig varelse.
 
2014-09-20 15:57   Henkes
Nån som är förvånad verkligen?

Fjällstationen är ju boven i allt. Den och all helikopterturism lockar till sig horder av folk. Mer som en campingplats i Sjöbo än som nått fridfullt naturområde.
 
2014-09-20 16:39   tobiasdr
Mycket bra initiativ. Smått sorgligt att det behövs, men all nedskräpning sker förstås inte av lathet - ibland glöms skräp kvar helt omedvetet eller tas av vinden. Men det torde vara en försvinnande liten del av totalen.

När jag besteg 2011 upplevde jag både västra leden och kaffedalen som förvånansvärt rena. Trodde inte det skulle vara så rent. Skicket på toppstugorna var dock hemskt, och de var fyllda med sopor.
 
2014-09-21 11:52   L.A.
Mycket bra initiativ
När turismen ökat så mkt behövs nog lite initiativ typ nationalparker i andra länder, soppåsar som delas ut som man sen får redovisa när man kommer tillbaka.
 
2014-09-21 19:22   Trottoarbonden
Mycket bra initiativ, nästa år är jag mer än gärna med och hjälper till.
:-)
 
2014-09-23 23:32   VKV-BoE
Mycket bra!
Varför är det så att det behövs?
Jag tycker att man verkligen ska fundera på den frågan. De som besvärar sig att gå till Keb tror jag att innerst inne vill ha en ren natur - speciellt de som gått upp till toppstugan.
Har Keb blivit ett ställe för storstadsbor som har sopbilar som kommer efter dem?
Bo (jobbade på Keb 1968)
 
2014-09-26 12:52   Citychris
Bra men sorgligt!

Förra året gick en kompis från Australien och jag sträckan från Nikkaluokta till Saltoulokta och vi hittade mängder med skräp längst leden.
Det fanns allt från näsdukspapper,godispapper,petflaskor och även spritflaskor och värst var det väl runt Kebnekajse.
Vi tyckte att det var väldigt sorgligt att se och så tyckte nog de flesta andra vandrarna som gick före eller efter oss också.
Däremot var det ingen som kom på tanken att plocka upp skräpet självmant vilket vi i stort sett tyckte var en självklar sak.
Under vår vandring plockade vi alltså i stort sett all skräp som vi kunde hitta och lämnade det vid nästa stuga.
I år gick jag själv från Abisko till Nikkaluokta och gjorde samma sak. Men jag träffade också ett yngre tysk par från Berlin som plockade på sig skräp som log längst leden.

Sådant kallas för karma!! Du,ni kan alltid plocka upp skräp som ligger längst leden. Om det skulle ligga skräp på ens tomt så skulle man väl plocka upp det med?!
 

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.