Matevz Petek vann världscuptävlingen på Stockholms Stadion

Matevz Petek från Slovenien vinner världscuptävlingen Nokia Snowboard FIS World Cup Big Air på Stockholms Stadion

I en tät slutstrid om pallplatserna vann slovenen Matevz Petek på snygga stelrena hopp i det gigantiska hoppet på Stockholms Stadion. Två finnar tog sig till semifinal och säkrade andra- och tredjeplatsen – Peetu Piironen på andra plats och Risto Mattila på tredje plats.

Av: ulindh

Efter den regnruskiga dagen klarnade himmeln till kvällens finalåk, publiken strömmade in och stämningen var hög när åkarna utmanade det stora hoppet med ”Switch backside 900”, ”Frontside 1080”, ”900 Nose Grab” och andra spektakulära trick.

Den 23-årige Petek visade att han var bäst på Stadion ikväll med hoppen Switch backside 900 och Switch backside 720, vilket innebär att man åker in baklänge mot hoppet, med ”fel” fot fram och snurrar två (720) eller två och ett halvt (900) varv.

- Vi hade verkligen tur med vädret till finalen och det blev perfekt att hoppa. Det var goda vibbar i publiken och vi var riktigt peppade där uppe när vi körde, sa den lycklige Matevz Petek efter segern och 65 000 SEK rikare. Petek är en veteran i världscupsammanhang med 39 världcupstarter och fem tidigare världscuppodium.

Bäste svensk var 24-årige Martin Sandberg från Leksand som tog sig till åttondelsfinal men åkte ut efter en tuff duell mot fjolårets världcupvinnare Stefan Gimpl från Österrike. Han slutade på en 15 plats av 63 startande. Favorittippade Hampus Mosesson gjorde kanske ett av dagens bästa hopp i kvalet men satte inte landningen perfekt och lyckades därför inte ta sig vidare.

Årets Winter Jam avslutades med Sveriges hiphop-kung Petter på scenen framför knappt 10 000 personer. Målet är att Stadium Winter Jam ska återkomma fem år framöver för att värma stockholmarna i höstmörkret.

Arrangören Ulf Mård på MårdHagen är mycket nöjd efter det två dagar långa evenemanget.

- Igår hade vi en världsklassig skidtävling med en härligt hängiven publik. Cirka 13 000 tog sig till Stockholms Stadion under fredag eftermiddag och kväll. Idag hade vi inte vädrets makter på vår sida idag men det strömmade till bra med folk mot slutet av kvällen när det slutade regna. Vi hade cirka 9000 besökare som såg den spektakulära snowboardfinalen. Som ett förstagångsevenemang av detta omfång kan man inte betrakta det annat en som stor succé. Vi hoppas att det blir en ny milstolpe för Stockholms ungdomar flera höstar framöver och att företag och arrangörer inspireras över hur man kan kombinera elitsport och musik i stan på ett helt nytt sätt. Målet i slutänden är att locka ungdomar till ett mer aktivt liv.

Finalresultat
5 domare dömer från 0,1 – 10,0 - Totalpoäng 30,0 (högsta och lägsta domarpoäng stryks)

Ranking, Åkare, Poäng

1. Matevz Petek SLO, 24, 9

2. Peetu Piiroinen FIN, 24,6

3 Risto Mattila FIN, 23,8

4 Florian Mausser AUT, 22,8

vinterjamMatevz Petek i aktion.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.