[Malaysia - årets resmål]

Malaysia blev nyligen utsett till årets resmål av representanter från en av världens största tidningar för resebranschen, TTG.

Av: Kinna

I höst går den stora multisporttävlingen ECO Challenge i Malaysiska Sabha på Borneo.Lagom till det blev Malaysia nyligen utsett till årets resmål av representanter från en av världens största tidningar för resebranschen, TTG. Landet vann för sin positiva utveckling inom turistindustrin. Under 1999 besökte nästan åtta miljoner turister Malaysia, vilket är en ökning med 43 procent sedan året innan. Turistintäkterna under 1999 var 12,3 miljarder RM, en ökning med 44 procent från 1998. Aldrig tidigare har turismen i landet sett en sådan snabb ökning.

Enligt Malaysias turistminister har utmärkelsen betytt mycket för utvecklingen av den lokala servicenäringen. Landets ställning som Sydostasiens snabbast växande besöksmål manifesteras bland annat i satsningen "Malaysia Truly Asia", vars syfte är att framhäva Malaysias många kulturer.

TTG Travel Awards presenterades i mitten av april i Singapore i samband med PATA Travel Mart. PATA, Pacific Asia Travel Association, som bildades 1951, och samlar kontinuerligt de viktigaste turistaktörerna i regionen, både inom offentlig och privat sektor.

Med anledning av den händelsen där en grupp turister nyligen fördes iväg till Filippinerna som gisslan av en gerillagrupp, menar landets turistminister att det är en lika tragisk som isolerad händelse. Malaysierna tar dock det inträffade på allvar och har satt in extra säkerhetsåtgärder på Sipadan för att liknande dåd inte ska kunna upprepas.

Fakta om Malaysia
Malaysia är ett mångkulturellt land med en befolkning på 22 miljoner. I huvudstaden Kuala Lumpur bor cirka två miljoner invånare. Landet är 329 758 kvadratkilometer stort och består av den malaysiska halvön samt några öar längs kusten, och de två norra staterna Sabah och Sarawak på ön Borneo. Klimatet är varmt och fuktigt året om, mellan 21 C till 32 C, förutom i bergstrakterna som kan vara något svalare.

Källa: Informedia Communications AB, Helen Crowe Blomgren/Ylva Persson

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar

Hornstrandir Island 2018

Berättelsen om en tvådagarsvandring genom naturreservatet Hornstrandir på nordvästra Island i augusti 2018. 4 kommentarer
Marcus Perfjell har nu cyklat 250 mil genom sju delstater, hemlösa, kristna, skjutglada, vanliga amerikanare har alla hälsat honom välkommen. Här kan ... 2 kommentarer

Yngst vid ytterpunkterna?

På geografilektionen talade läraren om Treriksröset där tre länder möts. Det var upptakten till en resa till Sveriges ytterpunkter, en resa med barn ... 7 kommentarer
Varje resa har en början, den här började cirka fyra månader innan det var dags att bestiga Sveriges högsta topp. Det här är pappa Torbjörns och ... 7 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.