Kristianstads kommun satsar på naturovana under Friluftslivets år

Kristianstads kommun tilldelas 250 000 kr från Svenskt Friluftsliv för att genomföra friluftsaktiviteter riktade till naturovana i kommunen.

Av: ulindh

Kristianstads kommun tilldelas 250 000 kr från Svenskt Friluftsliv för att genomföra friluftsaktiviteter riktade till naturovana i kommunen.

Satsningen är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen och Biosfärkontoret/naturum och är en del av det övergripande projektet Aktivera Mera. Syftet är att öka deltagandet bland underrepresenterade grupper på kultur-, fritids-, idrotts- eller friluftsområdet i främst socioekonomiskt utsatta områden.

I samverkan med bland andra arbete och välfärdsförvaltningens volontärsamordning kommer under året tio friluftsaktiviteter att erbjudas till både barn och unga.

- Vi ser bland annat studerande på SFI som en möjlig målgrupp och vi hoppas också kunna involvera civilsamhället genom att bjuda in friluftsföreningar till samarbeten vid de olika aktiviteterna, säger Sarah Granholm, projektledare för Aktivera Mera på kultur- och fritidsförvaltningen.

- Vi ser fram emot att visa upp vår fina och värdefulla natur i Vattenriket och olika sätt att upp uppleva den. Under året kommer vi att bjuda på fiske, fågelskådning och skogsbad. Dessutom inviger vi en sagostig på Norra Lingenäset som kan bli en tillgång i projektet, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare, naturum Vattenriket.

-Det är fantastiskt att se så många människor ute i naturen. Vi ser samtidigt att det finns ett behov av att både introducera och påminna om både vad som är möjligt att göra utomhus men också var allemansrättens gränser går, säger Jenny Sahlström, friluftsstrateg på kultur- och fritidsförvaltningen.

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike har längre arbetat med naturpedagogik för naturovana och ser projektet under Friluftslivets år som ytterligare en chans att förstärka det arbetet.

Aktiviteterna under Friluftslivets år är också ett bidrag för att möta det starkt ökande intresset för att vara ute i naturen på grund av coronapandemin.


Om Friluftslivets år

Friluftslivets år - Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Friluftslivets år invigdes andra veckan i januari och kommer under varje månad under året ha olika teman för att belysa friluftslivets olika delar. Under hela året kommer cirka 150 olika aktörer inom friluftsliv arrangera aktiviteter för att få fler att prova friluftsliv.

Om projektet Aktivera Mera – Friluftsliv

Projektets syfte är att nå ut till flera naturovana där vistelser och aktiviteter i tätortsnära natur erbjuds för att skapa kännedom, lust, välmående och kunskap om de möjligheter naturen och friluftsliv erbjuder. Fokus är att nå barn och unga i socioekonomiskt svaga områden, deras familjer samt nyanlända.

Syftet är också att samverka och bygga på verksamheter som redan existerar och att på så sätt dra nytta av nätverk, kontaktytor och redan upparbetat förtroende för att nå målgrupperna på deras egna arenor.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.