Klätterförbud på Kvärk!

Klätterförbudet har funnits sedan januari 2000, då området där Kvärk-klippan ligger blev nationalpark men har tyvärr inte efterlevts och Länsstyrelsen vill nu t bort bultar och toppankare. Skånes och Malmös klätterklubbar har ansökt om dispens, Skånes och vädjar därför till samtliga medlemmar att inte klättra på Kvärk så länge ärendet utreds!

Av: Christer Lindh

Det råder totalt klätterförbud på Kvärk!

Så är det tyvärr och så har det varit sedan januari 2000, då området där Kvärk-klippan ligger blev nationalpark.

På grund av den ökande trafiken av både svenskar och danskar till klippan, har Länsstyrelsen nu fått upp ögonen för vår verksamhet. Eftersom de ser ett problem i att klätterförbudet inte efterlevs så har de planerat att plocka bort borrbultar och toppankare från klippan.

Klätterförbudet infördes för att i första hand skydda rasbranter med känslig vegetation i de mer trafikerade delarna av Nationalparken. Vi har därför förhoppningar om att få till stånd en dispens från förbudet beträffande vår relativt begränsade klätteraktivitet på Kvärk-klippan.

Skånes Klätterklubb och Malmö Klätterklubb kommer tillsammans att söka dispens hos Länsstyrelsen och till dess att ärendet är färdigbehandlat har deras tillsynsman lovat att avvakta med nedmonteringen av bultar och ankare, om klätterförbudet efterlevs. Under denna tid är det därför extremt viktigt att ingen klättrare bryter mot förbudet eftersom det missgynnar våra chanser att få dispens från klätterförbudet. Området inspekteras dagligen av Länsstyrelsens tillsynsman, som naturligtvis kommer att ha mycket att säga till om då ett beslut om dispens skall fattas!

Tänk på att en negativ utgång i fallet med Kvärk kan få negativa effekter i framtiden på andra klippor i Skåne. Det är därför av mångdubbel betydelse att vi kan föra en positiv dialog med Länsstyrelsen och få till stånd en dispens.

Skånes KK och Malmö KK vädjar därför till samtliga medlemmar att inte klättra på Kvärk så länge ärendet utreds! Hjälp oss också att sprida denna information vidare. Information om uppföljning av ärendet kommer att finnas på klubbarnas hemsidor:
http://www.skaneskk.nu
http://www.climbing.nu

Med vänlig hälsning
Styrelsen för SKK och styrelsen för MKK

För mer information eller synpunkter kontakta
Harald Bohlin:
harald.b@home.se
0709-282829

Skånes Klätterklubb

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.