Artiklar > Jotunheimen i ett nötskal

Jotunheimen i ett nötskal

Av: kjersti

Turen börjar på Juvasshytta 1840 möh. Det går buss hela vägen upp. Ta buss från Oslo till Lom, byta till lokalbuss till Juvashytta.

Dag 1: Galdhöpiggen, Norges högsta fjäll. Turen från Juvasshytta och upp till Galdhöpiggen går över glaciären Styggebreen. Glaciären är farlig och du måsta gå med en guide. Juvasshytta arrangerar guidningar, det kostar 160 nok och det går tre turar om dagen. I priset ingår uthyrning av utrustning nödvändig för glaciärvandringen. På toppen ligger toppstugan, där kan du köpa korv och varm buljong. En korv kostar 40 nok, men den serveras varm på 2469 möh. Från toppen går turen ner, utan guide, till Spiterstulen. Det är vikitgt att följa den märkte leden, annars kan du hamna ute på den farliga glaciären. En svenske omkom för några år sedan, just av den anledningen. Alla led är märkta med röda t’n.

Dag 2: Glittertinden, näst högsta fjäll. Från Spiterstulen går du märkt led först upp i en dal och sen brant uppför fjället och upp på snödynan som täcker Glittertindens topp. Det är ingen glaciär, så guide är ej nödvändigt. Men det är viktigt att hålla god avstånd till kanten, då snödynan är en hängdriva som en kan trampa igenom. En bra tumregel är att följa det upptrampade spåret som är längst höger när du kommer från Spiterstulen. Dagsetappen ändar på charmiga Glitterheim.

Russvattnet, på väg från Glitterheim till Memurubu

Dag 3: Längs turkosa Russvattnet. En relativt lång dagsettap, närmare 20 km, men inte så många höydmeter. Några hundra meter stigning i början och på slutet, annars i lätt tärreng längs turkosa Russvattnet. Det kan behövas efter två 2000-meterstoppar på två dagar. Dagen slutar på Memurubu.

Dag 4: Besseggen. Att gå Besseggen är folkvandring. Detta är troligen Norges mest folkekära fjällvandringsrutt, så den här dagen går du ej ensam. Trots trängsel i högsäsong, Besseggen är värt det. Turen har bra höjdkännsla och är luftig. Rutten ändar på Gjendesheim, där går direktbuss till Oslo.

Turen kan göras till en 3 dagars tur om du hoppar Besseggen och går direkt från Glitterheim till Gjendesbu. (märkt rutt).

Se karta över rutten, klicka här

Fler rutter, bilder och tips, besök min blogg genom att klicka här .

http://kjerstimalene.wordpress.com

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

<% if (false): %> <% endif %>