Artiklar > Inte din vanliga avstickare

Inte din vanliga avstickare

Av: viktorpettersson

Till alla er som planerar att gå mot eller från Kebnekaise fjällstation i sommar och är ute efter något annat än upptrampad stig och snårskog. Nedan har ni en relativt enkel tur som erbjuder storslagna utsikter över Nikkaluokta, Dag Hammarsköldsleden, Duolbagorni och Singicohkka. Avstickaren tar ca två dagar. 

Nybörjare? Jepp, vi med.

När vi anländer till Nikkaluokta står hon på 22.30. Himlen är bar och solen har precis lagt sig bakom bergen. Vi planerar att vandra i fyra dagar och däribland en relativt dold avstickare  mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation.

Majoriteten i sällskapet går för andra gången i sitt liv ut på vandring. De flesta erfarenheter kommer från klassresor med kaosartade utflykter där barn försvunnit titt som tätt. Med andra ord, rätt begränsade. Därför anser jag att avstickaren som du snart ska läsa om lämpar sig bra för den som ser sig som en nyfiken nybörjare.

Etapp 1: Nikkaluokta - Cievrracohkka

Första morgonen drar vi iväg tidigt. Det tar inte många minuter innan vi når den första stålbron efter leden. Här viker vi av och går in i skogen. Stigen som leder upp på Cievrraplatån kan vara svår att se, titta därför noga efter en stig två till fyra meter direkt efter bron på höger sida (se kartan längre ner).

Under drygt en timme går vi i snårskog innan vi kommer upp på högre höjd. Det dröjer inte länge innan vi är ute på öppen mark ovanför trädgränsen. Här får vi en storslagen utsikt mot Nikkaluokta och början på Kungsleden. De första 200-300 meterna efter trädgränsen går vi på upptrampad stig som på bilden ovan. Därefter försvinner stigarna och landskapet blir en aning hårdare. Trots detta är det bra underlag som på bilderna nedan.

Vi slår läger vid stenravinen som ligger nära renvaktarstugan nordväst om Cievrracohkka (1340). Att sova här kan diskuteras. Jag skulle ljuga om jag sa att det finns gott om sovplatser i detta område. Fortsätt gärna någon kilometer till eller stanna någon kilometer innan. Vi lyckas i alla fall hitta några guldkorn som är märkta med mycket små rösen, se första bilden på etapp 2.

Etapp 2: Cievrracohkka - Darfallakhu

Istället för att vandra mot Cievrrajavri och vidare mot Tarfala (som var tanken från början) genar vi längs stenravinen mot Darfallakhu och Kebnekaise fjällstation. Vägvalet inser vi snabbt är hyfsat krävande, i alla fall med tre knähundar som sällskap. Vi får ett bicepcpass utöver det vanliga då vi till slut måste bära hundarna. Trots detta är terrängen helt OK att vandra på, se bilderna nedan.

Trots stenarnas ihärdighet kommer vi ganska snabbt ut på områden med mer grönska. Vi vandrar i detta landskap i någon timma innan marken sakta börjar slutta nedåt. Innan vi själva hinner märka det står vi plötsligt på Sveriges kanske bästa lunchplats med utsikt över Dag Hammarsköldsleden, Kebnekaise fjällstation, Duolbagorni och Singicohkka, se nedan.

Någonstans här tänkte jag avrunda reseberättelsen. Från den här punkten vandrade vi sedan ner mot Kebnekaises fjällstation och fortsatte sedan vandra i ytterligare några dagar. Den vandringen skedde dock efter en aning mer traditionella leder som andra har dokumenterat. 

Avstickaren från ovan

Den rosa och lila linjen visar den ungefärliga vägen från Nikkaluokta till Kebnekaise. Den första etappen är ca 12 km med en höjdskillnad på ca 500 m. Den stora rosa pricken visar positionen för nattningen vid renvaktarstugan. Den lila streckan illustrerar etapp två, där den lila pricken visar lunchplatsen med utsikt över dalen. Etapp två är ca 3 km fram till lunchplatsen med ytterligare 5 km till Kebnekaise fjällstation.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-03-04 09:25   Leech
Betygsätt gärna: 4
Bra tips för att göra vandringen från Nikkaluota till Kebnekaise fjällstation till något mer än en ren transportsträcka. Fina bilder och trevligt upplägg på artikeln dessutom!
 
Svar 2015-03-07 22:55   viktorpettersson
Tack Henrik! När vi själva skulle gå turen hittade vi begränsad info. Tänkte att det kunde vara fint med några bilder om fler funderar på samma tur framöver :)
 
2015-03-04 11:56   ongdobby
Tack för tipset. Skulle du kunna dela med dig av dina karta i ett större format?
 
Svar 2015-03-07 22:53   viktorpettersson
Glad att kunna bidra, du har länken till kartan bland dina meddelanden.
 
2015-03-05 07:03   eribur
Betygsätt gärna: 4
Väldigt fina och levande bilder, tycker jag! Och vädret verkar inte ha lämnat något att önska. När vandrade ni?

Synd att jag själv hade så lite tid att jag var tvungen att köra motorvägen till fjällstationen...
 
Svar 2015-03-07 22:58   viktorpettersson
Tack för responsen, det gläder! Vi hade 25 °c och sol för det mesta, så vi är nöjda. Vi gick andra veckan i augusti, torrt och fint. Annars kan nog samma sväng vara aningen blötare tror jag.
 
2015-03-06 14:55   Håkan Friberg
Ännu en läsvärd text från dig! Avstickaren är betydligt trevligare än att vandra nere i björkskogen längs leden. Den skulle emellertid bli helt fantastisk om du fortsätter åt nordväst från din nordligaste punkt (rosa). Precis norr om toppen 1626 går det bra att ta sig ner till Tarfala. Utsikten är fullständigt bedövande med stora gnistrande glaciärer på andra sidan dalen och fantastiska toppar i norr.
 
Svar 2015-03-07 23:02   viktorpettersson
Kul att höra Håkan! Absolut, att gå via Tarfala var vår tanke från början men vi överskattade vår förmåga att stiga så högt på så pass kort tid. Det kommer en sommar i år igen, vi får se vad man hittar på då :)
 
2015-03-17 16:17   BeatriceK
Betygsätt gärna: 5
Tack för tipset, måste givetvis testas. Kul med lite nya vägar då man gått den vanliga många gånger. Tack för karta, finia bilder och bra berättat.
 
Svar 2015-03-18 11:29   viktorpettersson
Tack för din kommentar Beatrice! Jag tycker absolut du ska testa denna rutt, den bjuder på lite allt möjligt som du ser :)
 
2015-04-02 10:41   karlerland
Jag blev rätt trött på stöket i Keb i fjol och bestämde mig därför för att i stället hålla till kring Sarek i år. Men när jag läste er inspirerande text var det nästan så att jag ångrade mig. Men tågbiljetterna är redan inköpta så det får bli nästa år.
 
Svar 2015-05-24 09:00   viktorpettersson
Ja, turen ger helt klart en annan upplevelse från samma område (om man jämför med stigen från nikka till keb). Under denna avstickare mötte vi inte en person.
 
2015-07-03 20:28   karlerland
Jag har ändrat mig: Det blir trots allt start i Nikkaluokta den 18 juli via ert vägval men jag går nog vidare ner till Kaskavagge och Vistastugan i stället. Men tack för tipset!
 
Svar 2015-07-06 21:22   viktorpettersson
Det låter som ett bra val K-E! Har du räknat med snön där uppe?
 
2015-08-05 10:20   karlerland
Nu har jag kommit hem från årets fjällvandring. Nej, jag hade uppenbarligen inte räknat med snön däruppe. Mycket regn och dimma första dagen uppför berget. Jag tältade sedan ungefär där det står Cievrrajohka på kartan. Dagen efter var det fortfarande regn och när jag tittade i riktning mot Vardu såg jag bara sammanhängande snöfält. När jag dessutom kunde se Duolbagorni så avgjorde det saken. Jag gick först i riktning mot renvaktarstugan och sedan ner till Kebekaise fjällstation.
 
Svar 2015-08-06 22:23   viktorpettersson
Ah! En helt annorlunda upplevelse med så pass mycket snö - så här sent på året - med andra ord? Hoppas turen var fin i övrigt.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!