Nyheter > I dag publiceras vinterns första ...

I dag publiceras vinterns första lavinprognoser

I dag publiceras vinterns första nationella lavinprognoser för säsongen 2021/2022. Lavinprognoser är dagliga bedömningar av lavinfaran för sex välbesökta svenska fjällområden. Sammanlagt publicerades 730 lavinprognoser förra vintern. Minst 70 skidåkare och snöskoterförare var inblandade i lavintillbud den gångna vintern.

– Intresset för skidåkning som inte kan nås med skidliftar har vuxit under de senaste åren. Det är skidåkning som ställer särskilda krav på förberedelser och omdöme. Lavinprognoser erbjuder beslutsunderlag för smarta val i lavinterräng anpassat efter aktuell lavinfara, säger Mattias Tarestad, lavinexpert vid Naturvårdsverket.

En studie som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd genomförde i december 2020 med 1 503 personer som definierar sig som offpistskidåkare visar att användningen av lavinprognoser växer. Sju av tio (69 procent) svarar att de läser den aktuella lavinprognosen för att ta reda på lavinfaran i det område där de ska åka offpist en viss dag. När motsvarande undersökning genomfördes 2017 svarade knappt hälften (47 procent) att de läser den aktuella lavinprognosen. 

– Det är glädjande att användningen av lavinprognoser fortsätter att öka. En särskilt angelägen grupp att nå är svenska snöskoterförare. Två av de tre senaste omkomna i lavinolyckor i Sverige är snöskoterförare. Därför är det positivt att nu allt fler snöskoterförare väljer att delta i lavinutbildningar, säger Mattias Tarestad.

Lavinprognoser vintern 2021/2022:

Från 16 december till 1 maj:

  • Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags
  • Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
  • Västra Vindelfjällen: norr och söder om Hemavan/Tärnaby
  • Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och Borgafjällsområdet 

Från 14 januari till 8 maj:

  • Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen  

Från 3 mars till 24 april:

  • Kebnekaisefjällen

Till lavinprognoserna.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook