Nyheter > Nu börjar Google fotografera Kungsleden

Nu börjar Google fotografera Kungsleden

Jonas Ek bär Google Trekker på Kungsleden. Foto: Birger Ekstedt.
Jonas Ek bär ut Google Trekker på leden. Foto: Birger Ekstedt

Sedan Google lanserade Google Street View 2007 har många platser blivit digitalt avspeglade. 3000 städer i 50 länder finns tillgängliga att vandra genom online. Google Trekker är nästa steg i utvecklingen. 

Efter att ha vandrat omkring bland annat på Galapagosöarna, i Mt Everest Base Camp, i Grand Canyon och längs Coloradofloden, gör nu Google Trekker Sverigepremiär och Kungsleden är objektet. I dagsläget har 1,5 mil av området omkring Abisko fotograferats och materialet ska släppas på Google Maps någon gång under nästa år.

Projektet görs i samråd och samarbete med Svenska Turistföreningen, som får möjlighet att koppla sitt projekt "Stötta Kungsleden" till Google Maps och få fler att inspireras och besöka Abisko. Hur mycket av Kungsleden som ska bli tillgängligt i framtiden är ännu inte bestämt men målet är att tillgängliggöra en användarvänlig digital återspegling av så mycket som möjligt.


Helena Runeberg, Platschef STF Abisko
Gustav Brusewitz, Kommunikationsansvarig Google Norden
Jonas Ek - Google Trekkerbärare
Foto: Birger Ekstedt

Om tekniken

Trekkern är den senaste modellen av en 360 graders kamera. Den fungerar som Street View-bilen men bärs på ryggen istället och möjliggör att man kan nå helt unika platser. Den bärs som en ryggsäck och utrustad med en 15-vinkel lins kameran som tar 360 graders bilder varje 2,5 sekunder, som sedan blir tillgängliga via Google Maps.

På Googles sida Street View Treks kan du lära mer om tekniken bakom och ta del av tidigare fotograferade platser.


Foto: Birger Ekstedt

Stötta Kungsleden – bli fadder för 25 kr/metern

STF gillar Kungsleden men är oroliga över dess framtid. Därför har man dragit igång kampanjen Stötta Kungsleden - där vi tillsammans bevarar en bit svenskt naturarv. Bli fadder till en del av Kungsleden. För bara 25 kr metern kan du göra skillnad! Besök www.stöttakungsleden.se för mer information.


Foto: Birger Ekstedt

Stort tack till Birger Ekstedt för hjälp på plats, text och fina bilder

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!