Artiklar > Stötta Kungsleden - rädda ett svenskt ...

Stötta Kungsleden - rädda ett svenskt naturarv

Nu lanserar Svenska Turistförningen (STF) en insamlingskampanj – Stötta Kungsleden, för att rädda ett svenskt naturarv. I över 100 år har människor vandrat Kungsleden. Men tiden har satt sina spår – STFs stugor behöver renoveras och utvecklas. De statliga pengarna för själva leden räcker inte till när turismen ökar. STF vill att hela vår fantastiska fjällvärld ska vara tillgänglig – även i framtiden.
 
Det hela går ut på att för 25 kronor bli fadder till en virtuell meter på www.stöttakungsleden.se. För de medel som kommer in ska det målas, lagas och fixas. Allt från vindskydd, en ny bastu till fjällets fräschaste utedass. På siten kan man exakt se vilka behov som finns.
 
STF är en ideell förening som startades 1885 och har ca 270 000 medlemmar. I en undersökning som STF gjort om framtidens reseanledningar framgår det att vandring, vildmark och äventyr kommer stort. Det kom även fram att nya målgrupper ger sig ut på fjället, sådana som inte är uppvuxna i par vandringskängor. Då måste fjällstugor och lederna rustas än mer för att kunna tillgodose deras behov.
 
Men det saknas idag medel. Turismen i Sverige ökar stort, men vem tar ansvaret för att utveckla infrastrukturen på fjället? Länsstyrelserna och Laponiatjuottjudus, har i uppdrag från Naturvårdsverket, att underhålla det statliga ledsystemet utifrån ett säkerhetsperspektiv men det räcker inte för att möta den växande turismens behov.
 
En annan aspekt är rennäringen, gästantalet ökar och det betyder mer människor ute på fjället som kan störa renarna. För att även samerna ska kunna verka på fjället måste turisterna hålla sig på lederna. Men om leden och stugorna är i dåligt skick, stannar folk inte kvar på leden.
 
Turismen förändras och behoven ökar. Nu kan alla vara med och bidra till framtidens friluftsliv. På siten stöttakungsleden.se kan man följa leden och se vem som har stöttat vilken meter. Ambitionen är att få faddrar till alla de 425 kilometerna inom några år.

Mer information


Tjäktktavagge - Foto: Olle Lood

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-06-16 17:27   Håkan Friberg
Jag vill ha en meter i den första lilla nerförsbacken strax söder om portalen i Abisko. Där stod jag på öronen på min första vintertur.
:-)
 
2014-06-16 17:38   Glännman
Jättebra ide det ska jag sponsra ! Rolig ide att få något bra och billigt var det ju också.

Men varför inte hela Kungsleden inklusive den södra delen som startar i Dalarna ? Hade ju varit ett bra sätt att marknadsföra den också.

Mvh / Johannes
 
2014-06-16 23:30   skogsmulle101
Jag e på! Jättebra idé.
 
2014-06-16 23:48   fowwe
Det förvånar mig att höra att turismen ökar på Kungsleden. Men det kanske gäller de mest populära delarna som nås från t ex Abisko, Nikkaluokta och Saltoluokta? Annars hör man ofta att det är fjällhotellsturismen som ökar, medan traditionell fjällvandring på lederna minskar. Men om man kan öka hela Kungsledens popularitet som vandringsled är det väldigt bra. Vissa delar är både underskattade och försummade. Att stödja för upprustande på det här sättet verkar vara en bra idé.
 
2014-06-17 12:39   stupid dream
Jag har precis "köpt" 40 meter: 1438 - 1478
 
2014-06-17 14:43   HotIce_Flash
Nä, detta är verkligen någonting jag vill undvika att stödja! STF i dagens mening är ett aktiebolag med vinstintresse (omsättning 251 miljoner kr år 2013), att de väljer att ge aktieutdelning till aktieägarna framför att satsa pengar på företagets anläggningar är styrelsens beslut.
Själva lederna och dess underhåll faller på Länsstyrelsens ansvar, vilket inte är samma sak som STF-stugorna längst lederna. Stugorna längst Kungsleden ägs av STF.
 
2014-06-17 15:55   Fjällvinden
Tanken är god, men borde inte STF ha på ett tydligare sätt styrt insamlingen till just underhållet av stugorna. Själva ledsystemet är ju egentligen en statlig fråga, som de visserligen icke sköter speciellt bra. Jag betalar gärna 25 kr för en meter men hade gärna betalat 100 kr för en bräda på en stuga...
Fjällräven tex borde kunna satsa många pengar, köpa hela delen från Singi upp till Abisko, betala för det slitage deras FC ställer till med .
 
2014-06-17 19:22   Magnus H
Tyckte det lät jättebra först. Men om det är som Ni säger att Kungsleden inte ska rustas alls för dessa pengar utan endast stugorna. Ja då är det banne mig skandal.
 
2014-06-17 23:00   Jenny E
Hej
Jenny på STF här. Så här skriver vi på siten vart pengarna ska gå till: Turismen förändras och behoven ökar. Intäkterna från Stötta Kungsleden ska gå till att renovera och utveckla STFs stugplatser men också till spänger, vindskydd och ledmärkning. Minst 75 procent ska gå till upprustning och max 25 procent går till att täcka insamlingskostnaderna.

STF Fjällstugor
Vi har sexton stugplatser runt Kungsleden. Renoveringsbehovet är olika från stuga till stuga. Det kan till exempel vara: nya fönster, golv, bäddmadrasser, möbler, kök, bastu, dass och invändig målning. Totalt behövs det cirka nio miljoner kronor för att rusta upp fjällstugorna.

Leden
Naturvårdsverkets har i uppdrag att hålla det statliga ledsystemet i ett fjällsäkert skick. Länsstyrelserna och Laponiatjuottjudus genomför det praktiska arbetet. Men som sagt, deras ansvar är bara att göra leden säker. Därför kommer de kunna söka medel från de insamlade pengarna till extra upprustning. Det kan ex vis handla om fler vindskydd, ledmarkeringar och spänger.
Hoppas detta gav ett svar på era funderingar. Vi gör inte detta för att tjäna pengar utan för att kunna utveckla och rusta det där lilla extra för dig som gäst och som våra medlemsintäkter inte räcker till. Gå gärna in på vår hemsida och läs vår årsberättelse 2013 (under Om STF) där finns vår organisation bra beskriven. Ni får även gärna mejla mig om ni har fler funderingar [email protected]
Tusen tack för ert engagemang
 
2014-06-18 04:57   Magnus H
Hej Jenny. Bra att Du svarar. Dessvärre känner jag att den här kampanjen luktar väldigt illa. Informationen i det finstilta stämmer inte överens med det förmedlade budskapet. Och nu skriver Du dessutom att Naturvårdsverket har rätt att ansöka om dessa pengar till det ändamål som folk tror att de går till. Det är ju också dåligt att lägga fram det som Du gör det. Nej det här är faktiskt bottenbetyg till STF. Bedrövligt.
 
2014-06-18 07:02   camoscio
Tomas Mikusi: Jag hittar inte ett ord om utdelning i årsredovisningen. Hur ska man tolka texten på sid 3? Balanserad vinst+ årets förlust "disponeras så att i ny räkning överförs 2 035 418"
 
2014-06-18 08:31   Magnus H
Nej vi får hoppas att den uppgiften om utdelning är fel för vad jag kan se så gjorde STF ett minusresultat på 26 miljoner kr (omsättning 250 miljoner). Annars hade de väl rustat stugorna för de pengarna.
 
2014-06-18 08:40   Morgan
Enl. Alla Bolag så har de gjort en förlust, men kanske någon som är mer kunnig inom området förklara om aktieutelningar.
http://www.allabolag.se/5564154259/bokslut
 
2014-06-18 11:03   Hedman
Är det inte det medlemsavgiften delvis redan går till?
 
2014-06-18 14:43   fowwe
Att gå i taket för att STF har ett aktiebolag behöver man väl inte göra. Jag uppfattar det som en konstruktion för att hantera en stor ekonomisk verksamhet. Bolaget är helägt och det sitter alltså inte personer som håvar in utdelningarna. Jag förutsätter att eventuell vinst går in i moderorganisationen, som ju är ideell. Men vinster i STF:s verksamhet tycks det inte handla om, det vanliga är att det går med förlust. Jag har för övrigt startat en diskussion i Forum om upprustande av Kungsleden. Vore intressant om den kunde fortsätta där, vare sig man är positiv eller kritisk.
 
2014-06-19 03:36   KLAGER
Jag tror att man hade vunnit mera på att välja att upprusta en sträcka i taget, då hade det också varit mycket mera konkret vad pengarna går till. T ex att bygga x vindskydda på sträcka y eller bygga nya broar på sträcka z
 
2014-06-19 10:23   Christer Lindh
Här är en länk till Hans tråd om Kungsleden
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=78078
 
2014-07-15 19:28   camoscio
Jag frågade Tomas Mikusi för en månad sen hur det är med vinstutdelningen i STFs aktiebolag men fick aldrig svar.

Kanske inte så konstigt när han också skriver att "styrelsen väljer att ge aktieutdelning ..."

Det är inte styrelsen, utan årsstämman, som beslutar.

Någon som VET vad årsstämman beslutade i detta fall?
 
2014-07-20 19:30   Magnvalg
Jag är något skeptisk till utvecklingen...
Våran natur reduceras till en simpel friluftsprodukt. Men om de trendkänsliga medelklasskomplexen håller sig till Kungsleden, Så kan jag hålla mig därifrån. Då är jag på och sponsrar idéen :)
 
2015-10-09 22:09   skogsmulle101
Så länge ingen stolle börjar exploatera området är jag väl nöjd. En dag kommer ju all fjällvärld vara bebyggd, då är det för sent.

Lite utanf. ämnet men hör till ändå lite.
Håll igång stugor och leder som finns. Svensk vildmark iaf i Jämtland är illa ute, Vet markägare som blir bestulen på mark av staten. Vindkraftverks på bergsryggar/toppar är ju ingen toppenidé, men ger tillräckligt med inkomst/energi för att det byggs. Titta så fruktansvärt det ser ut vid Sonfjället. Glötesvålen är "förstörd".
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook