Friluftsmärket öppnar sin första butik i Sverige

Förra veckan slog Klättermusen upp dörrarna till sin butik i Stockholm.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Klättermusen

Den 14 juni öppnade Klättermusen en butik på Norrlandsgatan i Stockholm. Butiken är friluftsmärkets första i Sverige. 

– Jag är otroligt glad över att äntligen få öppna vår första Klättermusen-butik. Det blir en intim butik med en noga utvald samling av våra personliga favoriter och prisbelönta premiumprodukter. Med denna plats i Stockholm vill vi skapa en möjlighet att välkomna lokala gäster till en öppen och okomplicerad plats som förkroppsligar vårt unika förhållningssätt till bergskultur både på och utanför berget, säger Gonz Ferrero, vd på Klättermusen.

Klättermusen grundades 1975 i Åre och var till en början en liten verkstad för tillbehör och tekniska lösningar för klätterutrustning. Idag säljer de kläder och utrustning för friluftsliv. 

Isabelle Liahaugen, chefsdesigner på Klättermusen, har förutom att designa märkets kollektioner de senaste åtta åren även utformat den nya butiken i Stockholm. Hon ser fram emot att erbjuda svenskarna en fysisk plats där de kan känna på produkterna.

– När det kommer till produktutveckling har vi alltid gått vår egen väg, med egna material och lösningar där varje detalj har ett syfte. Detta tankesätt gäller självklart även för våra butiker. Jag ville skapa en inredning som är både flexibel och tydlig, med funktioner som enkelt kan anpassas efter behov. Genom att använda hållbara material och inte mer än vad som behövs, skapas en unik och hållbar design som speglar vår filosofi, säger Isabelle Liahaugen, chefsdesigner på Klättermusen.

Företaget har sedan tidigare en butik i London. 

Foto: Klättermusen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-06-24 19:45   MrMR
Vet inte hur ni fått infon om företaget men mig veterligen så började Klättermusen i Umeå i början/mitten av 80 talet. Peter en av grundarna satt i en källare på Teg och sydde kläder och ryggsäckar. Många var vi som praktiserade där och snodde lite idéer (fattiga studenter som vi var). Men de första anorakerna i tätvävd bomull var en hit. Min har jag kvar fortfarande !
Sen tror jag de köptes upp ? eller så och flyttade till Åre.
Men imponerande resa de gjort under dessa 40 år! Starkt!
 
Svar 2024-06-26 09:42   Alicia Schumacher
Hej! Tack för input, information är tagen från Klättermusens hemsida där det står: "Klättermusen grundades 1975 av en liten grupp entusiastiska klättrare i det natursköna Åre."
 
2024-06-24 20:10   thureb
Enligt wikipedia och vad jag minns så grundades Klättermusen i Umeå av Peter Askulv 1984. Finns mer detaljer om man googlar. Ett tag har det funnits en Klättermusenbutik i Åre. Pop up försäljning har förekommit några gånger nyligen i Stockholm.
 
Svar 2024-06-24 21:46   MrMR
Precis ! (Han hette dock inte Askulv på den tiden. Namnet taget senare.)
 
Svar 2024-06-26 09:44   Alicia Schumacher
Hej Thure! Jag har gått efter vad som står på deras hemsida. Där skriver de att Klättermusen grundades 1975 i Åre.
 
2024-06-26 08:35   swimwhizz
Kan man inte skriva "Klättermusen" istället för "Friluftsmärket" i rubriken så man slipper klicka in sig på artikeln för att se vad det handlar om? Eller sysslar vi med click bait på utsidan nuförtiden?
 
2024-06-26 09:03   UAO
Imponerande, alltid lika kul när eldsjälar lyckas och det bär hela vägen. De plagg jag har från klättermusen håller än med flera år på nacken. Undrar lite som en tidigare skribent, varför skrivs inte Klättermusen ut istället för friluftsmärket ?
 
2024-06-26 09:04   fafner
Kommer ihåg att jag beställde materialset för damasker ville ha största storleken så jag beställde L. Nu var ju Klättermusens storlekar L som i Liten, S som i Stor ;-) Budade faktiskt på några symaskiner när de gick i konkurs på 90 talet. Men jag tror de bildade ett nytt företag och köpte tillbaka allt!

Har fortfarande damasker och min Gnejsryggsäck från 80-talet kvar.
 
2024-06-27 14:41   MrMR
jag tror företaget har gjort nån form av storytelling på sin hemsida ? hittade denna artikel i nåt som heter VD tidningen.se om företaget och citat " När företaget Klättermusen startade 1984 fanns inga anställda. Bara ett otillfredsställt behov hos Peter Askulv att hitta bra kläder och utrustning som han behövde för sina strapatsfulla bergsklättringar .... började han sy sin egen utrustning.
Fritidsintresset blev till företagsidé när han blev pappaledig med förste sonen. Trots att Klättermusen snabbt blev kultförklarade i extremsportvärlden gick det trögt de första åren.– Det tog fyra år innan jag tog ut lika hög lön som mina sömmerskor, berättar Peter Askulv.
Fabriken i Umeå tvingades till slut stänga ner och Klättermusen gick i konkurs 1995. Företaget återuppstod, flyttade produktionen till Estland".osv.
 
2024-07-01 07:16   gundj
Utsidan.se blir sämre och sämre.
Klick bait på varje artikel och torftigt material.
Det blir allt mer ofta som jag undrar varför jag ens gick hit.
 

Läs mer

Köpa paddel

Paddeln är en viktig detalj i utrustningen, det gäller att välja rätt. 2 kommentarer
Lite om vad du bör tänka på inför valet av flytväst och paddeljacka. 4 kommentarer
Det finns många olika sätt att köpa en kajak. Några köper första bästa billigaste (eller ibland dyraste) kajak de hittar och paddlar sedan nöjda i resten av livet. Andra går mer vetenskapligt till ... 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.