Friluftskök

Genomgång av olika typer av friluftskök.

Av: Christer Lindh

 

Friluftskök

Spritkök, i all sin enkelhet, är det klassiska Trangiaköket det som kanske mest av allt förknippas med friluftsliv och fjällvandring. Det finns för all del fler tillverkare än Trangia, men namnet har blivit synonymt med spritkök och friluftsliv i allmänhet. 
Principen är lika enkel som genial - en kompakt enhet med marknadens bästa vindskydd. Köket får anses som mycket säkert så länge man inte fyller brännaren innan den svalnat. 
Brinntiden är en svaghet hos många spritkök. Om det tar tio minuter att koka upp vattnet har man inte lång tid på sig att laga till maten. Man kan bli tvungen att fylla på brännaren, en nog så riskabel övning för den som inte vill vänta på att den svalnar. 

Trangiaköket är underbart tyst, men det är svårt att reglera lågan. Köket sotar ordentligt om man använder T-röd. Med metanol brinner det renare, den är dock giftig och rekommenderas inte då magsjuka kan inträffa om man får Metanolen i maten. Man kan också spä ut T-röd med 10 % vatten för att minska sotet. 
Använd sparringen på brännaren för att släcka med så bränner du inte upp gummipackningen på brännarlocket.


Dragonfly Multi från MS

Gasköket har kommit starkt på senare tid och flirtar med vilken kock som helst med sin fullt reglerbara och sotfria låga. Brinner någorlunda tyst om man inte använder full effekt och kan användas i tältet om man är försiktig. Vid förbränning bildas enbart koldioxid och vattenånga, samma ämnen som man själv andas ut. 
Nackdelen är att man inte kan fylla på en använd behållare -  slöseri med resurser och rent opraktiskt. Man får en massa halvtomma flaskor eller så får man ta med fler flaskor än vad som normalt skulle behövas. 

De flesta gaskök har inbyggd tändare som är praktiskt och fungerar hyfsat, men ta med tändare eller tändstickor för säkerhets skull. 
Lättare modeller skruvas fast direkt på flaskan och kan väga så lite som 85 gram. De tyngre står själva och har slang till flaskan. Dessa kan med fördel användas som baslägerkök eftersom de tar alla typer av kokkärl. Ett gaskök som välter kan flamma upp kraftigt.  De flesta gaskök har ett så kallat flamskydd för att förhindra detta.

 
Bensin/multifuel är kök som många gånger kan köras på nästan vad som helst som rinner och brinner. Det kanske bästa alternativet för resenären är ett flerbränslekök. De kan köras på bensin och fotogen och ibland även diesel och vanlig sprit. Du kan alltid hitta bränsle och de levererar hög effekt, passar året om och fungerar bra på hög höjd.


Primus multifuel, gas/multikök

 

Bensin- och multifuelköken kräver att man sätter bränslet under tryck, vanligen med en pump i bränsletanken. Ofta måste man förvärma brännaren genom att pysa ut lite bränsle eller använda sprit eller tändpasta, som man låter brinna en liten stund. När brännaren nått arbetstemperatur förgasas bränslet och man öppnar man reglaget och får en mycket effektiv låga. Köken kan flamma upp om man öppnar för tidigt och kan därför vara riskabla att tända i tält eller inomhus. 
Ofta krävs att man byter munstycke när man byter bränsle och det finns naturligtvis en risk att tappa bort småprylar när man mekar i fält. 

Bensin som bränsle för kök kräver en närmare förklaring. Det bästa är att använda ren bensin som finns att köpa på apotek och i färghandeln. Om det inte går att få tag i ren bensin går det bra att använda sk. miljöbensin som säljs till gräsklippare. Tänk på att det ska vara bensin för fyrtaktsmotorer, oljeblandad soppa kletar igen munstycken och är onödigt ohälsosam. Den brukar gå att få tag i på bensinstationer och där gräsklippare säljs. Ett bra och lite billigare alternativ.
I sista hand går det att använda bilbensin men det bör undvikas och faktiskt är det så att den blyfria soppan är sämre att använda som bränsle i kök än den gamla som har bly tillsatt. Ren bensin är för övrigt ett trevligt bränsle som dunstar snabbt om man får spill och det lämnar inga feta fläckar. Det är som mest explosivt runt minus 20 grader.

De flesta förgasarkök väsnas en hel del, något som många gånger kan vara nog så irriterande. Vanligast är separat bränsleflaska, man kan välja storlek efter behov. Ett plus är att man kan ta med exakt så mycket bränsle som man räknar med att behöva och på så sätt slippa onödig vikt. Några bensin/multifuel kök har bara ett effektläge, mindre som kan krångla men också en begränsning vid vanligt uteliv. 


Vedkök, finns, men är gansak ovanligt. En liten plåtburk som eldas med småpinnar och där en fläkt boostar upp effekten. Ett roligt alternativ men det kommer knappast att bli någon storsäljare. Men nog låter det trivsamt att underhålla elden med småpinnar medan man lagar mat. Fläkten kräver batterier, mindre smart.

Tillbehör till kök

Text: Johan Lorin

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-06-20 08:35   sm5jyp
OBS!!!
Metanol är mycket giftigt!!!
Får man i sig metanol är risken att man blir sjuk och dessutom blind.
Det har en otäck effekt det tränger in i igenom huden så att tvätta bort plåster är inte att rekommendera.
Således en allvarlig VARNING!
Ingvar
 
2005-10-19 15:38   Ulyng
det øverste stove er ikke et dragonfly (se evt. http://www.backcountry-equipment.com/stoves/msr_dragonfly.html), men et XGK från MSR, och nu er det i.ø. den gamla model.
 

Läs mer

Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. 4 kommentarer
Vad man kan ha med sig för en säkrare tur i skog och mark då det gäller överlevnad i naturen. Man kanske måste övernatta i naturen, det händer något ... 14 kommentarer
Två enkla åtgärder som Tommy gjort för att förbättra sitt Trangia mini. Urtag som gör det möjligt att använda sparringen fullt utfälld, samt en liten skärbräda. 2 kommentarer
Man kan relativt enkelt bygga ett lite mer sofistikerat ved-kök av en eller ett par gamla konservburkar, lite aluminiumfolie och ståltråd. Köket ... 10 kommentarer
Anneli Wester åkte till Kina för att tälta på toppen av Muztagh Ata, drygt 7500 m. Det skulle bli den värsta resa hon någonsin erfarit. Del 5. 7 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.