Friluftskläder förorenar naturen

PFAS som används i friluftsutrustning för att göra plagg vatten- och smutsavstötande har hittats på de mest avlägsna platser på jorden, visar en rapport från Greenpeace.

Av: ulindh


Foto: Greenpeace

I somras genomförde Greenpeace åtta expeditioner till tre kontinenter och tog prover på snö och vatten för att se om de kunde finna spår av kemikaliegruppen PFAS, per- och poly-fluorerade kemikalier. Samtliga prover innehöll halter av PFAS.

- Kemikalierna används i friluftsindustrin för att göra plagg vatten- och smutsavstötande. Nu måste friluftsindustrin ta sitt ansvar, säger Therese Jacobson, ekotoxikolog och ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace.

PFAS används friluftsindustrin för att ta fram kläder, skor och utrustningar, som ska stöta bort vatten. Kemikalierna sprids både vid tillverkning av kläderna, när de tvättas eller när människor rör sig med kläderna i naturen. Nedbrytningstiden är lång upp till hundratals år, människor och djur får i sig kemikalierna via luft, mat och vatten.

Enligt Greenpeace har en del företag som H&M, Puma och Adidas redan tagit sitt ansvar för att fasa ut kemikalierna, och mindre företag som Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf, och R'ADYS, har idag hela kollektioner av plagg som är fria från PFAS-kemikalierna. Till skillnad från företag som North Face, Columbia, Patagonia, Salewa och Mammut.

- Alla som älskar att vara ute i naturen, som köper kläder till sina barn, paddlar eller skidar kan hjälpa oss att sätta press på friluftsindustrin. Vi vill att alla konsumenter sätter press på företagen så alla kan sitt ansvar, säger Therese Jacobson.

Kampanjsajt Jakten på PFAS

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-10-05 09:29   MarkusF
Bra att kommer fram! Mer om detta!!
 

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.