Från jorden till Mars på en vecka.

Av: outside

Atacama Crossing – ett nytt ultralopp i en öken. 4 – 10 juli 2004.
20 nationer representerade. En svensk deltagare, från Uppsala.

Tävlingen kommer att bestå av sex etapper (sju dagar) över ca 250 km genom Atacama öknen i norra Chile. Däribland en marathon etapp och den längsta etappen på ca 80 km. Det kommer att finnas totalt ca 30 checkpoints.

De tävlande ska vara helt självförsörjande under tävlingen. De ska alltså själva bära med sig mat och utrustning som behövs under tävlingen. Bara vatten och ett ”tält” kommer att tillhandahållas av arrangörerna.

De tävlande kommer att vara uppbackade av en internationell stab av frivilliga. Ett medicinskt team kommer att vara lett av en Amerikansk läkare och uppbackad av internationella och lokala doktorer och sköterskor. Medicinsk- räddningshjälp kommer att vara tillgänglig under hela loppet. Deltagarna kommer att ha nödraket för tillkallande av hjälp i nödsituation.

Atacama öknen är en regnfattig platå gjord av saltbassänger (salars), sand, och lavaströmmar, sträckande sig från Andernas berg till Stilla oceanen.

Öknen är steril eftersom den blockeras från nederbörd från båda sidor, kustbergen och Anderna.

2003 presenterade några forskare en rapport, ”Mars-liknande jordmån i Atacama öknen i Chile….”. De gjorde samma tester som Viking 1 och Viking 2 gjorde på Mars för att detektera liv – och det fanns inget liv här heller. Området är unikt för jorden i detta hänseende.

Det finns människor i Atacama öknen, men väldigt lite. I öknen centrum finns orten San Pedro (känd för arkeologi och sin historia), här kommer deltagarna att gå i mål. Den ligger på ca 2000 meters höjd.

En rutt har lagts som omsluter den stora variationen i terräng, geologiskt, flora och fauna, varierande från alpina ängar genom flod canyons, sand dyner, öken oaser och gigantiska klipp trädgårdar till det absolut flata salt flaken på ”Salar de Atacama”-salt sjöarna till det månliknande landskapet ”Valley of the Moon” och ”Valley of Death”. Deltagarna kommer att gå från jorden till mars på sju dagar.

Deltagarna kommer att göra den första övergången till fots över de berömda ”Salar de Atacama”. Starten kommer att ske på 4100 meters höjd.

Området är känt för sina astronomiska observatorier, himlen här är bland de klaraste på jorden. Sista kvällen deltagarna är i öknen kommer teleskop att finnas till hands för utforskning av himlavalvet.

Jag kommer att åka från Sverige 2 veckor innan jag egentligen behöver, men jag ska först till Peru och Inka-land, Cusco, Maccu Pico, Puno och Titicaca. Jag kommer till stor del befinna mig på ca 3000 meters höjd för att förhoppningsvis acklimatisera inför loppet.

Jag kommer också att uppleva Inka indianernas ”nyår”, Inti Raymi. Sydamerikas största festival efter karnevalen i Rio.

Mer information och loppet direkt via internet www.racingtheplanet.com

Svensk deltagare:
Gunnar Nilsson, 48 år.
Starbo, Uppsala

Reseprogram:Avresa Sverige 17 juni på kvällen.
Ankomst Sverige 13 juli på kvällen.

Meriter:45-tal marathon i Sverige och utomlands.
Ett ultralopp på 50 km.
Lidingöloppet x4
Wasaloppet
Marathon des Sables
Gobi Marchen, 17 plats.

Officiell hemsida...

I samarbete med

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
Petzl har just lanserat en ultralätt pannlampa med uppladdningsbart batteri, var med i vår tävling så har du chansen att vinna en. 1 kommentar
Äntligen är det dags för en ny fototävling! Fotografera någon rolig och fantasieggande stubbe och var med och tävla. Calazo förlag sponsrar med ... 2 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.