Fler söker sig till Scouterna: "Äventyr i stället för skärmtid"

Antalet medlemmar i Scouterna ökar för tionde året i rad. Under 2023 fick organisationen 1 370 nya medlemmar.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Eva Edsjö

Scouternas medlemsantal har ökat med nästan 20 000 på tio år. Anna-Karin Hennig, en av Scouternas generalsekreterare, tror att den digitala utvecklingen i samhället har haft en påverkan på ökningen.

– Det är svårt att säga exakt vad som gör att fler barn vill uppleva äventyr i Scouterna. Men om vi tittar på vad som har hänt i samhället under de tio senaste åren så kan vi förstå att vår verksamhet erbjuder något som efterfrågas av barn och föräldrar. Många barn vill klättra i träd, uppleva äventyr och natur i stället för att sitta stilla framför en skärm, säger Anna-Karin Hennig.

Scouterna har idag nästan 82 000 medlemmar fördelat på drygt tusen scoutkårer. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1 370 scouter. För att möta den ökade efterfrågan har de startat upp flera nya verksamheter, bland annat i Kramfors, Lysekil och Kiruna.

– Det känns jättekul att vara igång, jag har drömt om det här länge! I Scouterna kommer du ut och du har roligt. De yngsta barnen kommer hem och berättar att de har grillat korv över öppen eld men de har också skrattat och, utan att de vet det, övat på att samarbeta med varandra, säger Alexander Sjöberg, initiativtagare och ordförande för den nystartade scoutkåren Kiruna Scoutkår. 

Scouterna:

Antal medlemmar 2023: 81 933
Ökning sedan 2022: 1 370 st (ökning på 1,7%)
Antal scoutkårer: 1008
Medlemmar under 26 år: 59 047
Medlemmar över 26 år: 22 886

Scouternas medlemsantal 2013-2023. Diagram: Scouterna

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Inom scoutingen är säkerheten prio ett i alla sammanhang. Med detta i åtanke var namnet på denna hajk mer än passande. I denna del får ni läsa om dag två av två, av en oförglömlig hajk! 5 kommentarer
Inom scoutingen kommer vanligtvis säkerheten på första, andra och tredje plats. Därefter kommer det lite mer säkerhet. I denna del får ni läsa om dag ett av två av en oförglömlig hajk! 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.