Fjällvädervarningar

Lär dig lite om fjällvädervarningar av Håkan Hultberg från SMHI.

Av: Håkan Hultberg

Fjällvädervarningar

Många olyckor som inträffat i vår fjällvärld har orsakats av oväder. Man har överraskats av dåligt väder och kanske inte haft tillräckliga kunskaper för att kunna reda ut situationen. Vintervädret kan redan i normala fall vara bistert men när ovädret kommer finns risken att situationen snabbt blir farlig. Därför utfärdar SMHI fjällvädervarningar. De väderparametrar som orsakar farligt väder är:

-Kraftig vind. Når vinden storm- eller orkanstyrka (25 resp. 33 m/s) är man illa ute.

-Är den kraftiga vinden dessutom kombinerad med mycket kall luft blir situationen mycket allvarlig på grund av den stora nedkylningsrisken.

-Tätt snöfall eller högt snödrev ger dålig eller obefintlig sikt. Det gör orienteringen i terrängen besvärlig. Även om man följer kryssmarkerade leder är risken stor att man inte ser nästa kryss.

SMHI:s varningar indelas i tre nivåer. Fjällvädervarningar finns för nivå 3 och nivå 2. Minst allvarlig är nivå 3. Som exempel kan nämnas varning för hårt fjällväder. En sådan varning når allmänheten via massmedia och skickas också till de fjällanläggningar som får dagliga väderprognoser. 
Nivå 2, mycket hårt fjällväder,  är en allvarligare varning som dessutom distribueras till fjällräddningen, dvs. ansvarig polismyndighet för det län som berörs. Fjällräddningen skall således vara förvarnad då mycket hårt fjällväder väntas och kan planera för ev. åtgärder. Under  sommarhalvåret varnas enbart för mycket hårt fjällväder vilket är relativt sällsynt.

 De kriterier som gäller är: 

  •  Nivå 3 hårt väder om det väntas blåsa 11 m/s eller mer,  temperaturen är 10 minusgrader eller lägre samt nederbörd.  Det är jobbigt att ta sig fram mot vinden, lös snö ger manshögt snödrev.

  •  Nivå 3 hårt väder om det väntas blåsa 14 m/s eller mer.  Det  är svårt att ta sig fram på skidor, även i medvind. 

  • Nivå 2 mycket hårt väder om det väntas blåsa 18 m/s eller mer. Nu blir det svårt att följa rösade leder,  att ta sig fram på skidor och besvärligt att använda stavarna.

Vinden avser medelvindhastighet över 10 minuter. Enskilda vindbyar är ofta  betydligt högre, ibland mer än dubbla medelvinden. En väderprognos är alltid en sannolikhetsutsaga. För utfärdande av fjällvädervarning gäller att  sannolikheten skall vara minst 50%  för att medelvinden skall uppnå eller överstiga en viss gräns tex. 18 m/s. En varning innebär därför inte alltid att varnat fenomen inträffar men bör aldrig nonchaleras.

Text: Håkan Hultberg, Metereolog SMHI
Foto: Eva Hellström-Boström

Länk till SMHI:s vädersidor

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.