Nyheter > Filmfestivalen Jord tillbaka i november

Filmfestivalen Jord tillbaka i november


Från filmen Water Warriors

"JORD- en filmfestival för planeten” är en helkväll med dokumentärer som fokuserar på hållbar utveckling, klimat, natur och människan. Festivalens mål är att problematisera och inspirera genom årets prisbelönade och omtalade dokumentärer. 

Bland annat visas Anote´s Ark, som handlar om kampen för önationen Kiribatis kamp för överlevnad när landet sjunker under havsnivån. En annan höjdare blir ”Wild then Wild” som tog fyra år att göra och handlar om problematiken med skogsbränder- en väldigt aktuell fråga.

Vi ställde några frågor till Emil Sergel om festivalen.

Filmfestivalen Jord är på gång i igen, vilket år i ordningen är det du reser runt med den?

- Det är fjärde året i rad som turnén går av stapeln och det känns som att filmfestivalen växer lite för varje år, vilket känns kul!

Hur väljs filmerna ut till festivalen?

- Jag bollar lite med folk, sonderar terrängen hos produktionsboalg och kollar på lite internationella filmfestivaler. Ibland hör också filmare av sig med bidrag och i enstaka fall är det faktiskt festivalbesökare som tipsar!

Hur många dokumentärer finns det att välja bland?

- I år blir det fyra filmer totalt, det är ju en helkväll och det gäller ju att klara av att hålla fokus i tre och en halv timme så jag kan inte ha för många filmer. Årets höjdpunkt är nog
Anote´s Ark, en prisbelönad dokumentär om hur önationer håller på att sjunka under havsnivån samtidigt som politikerna bårkar om olika avtal.

Vilket är ditt egna mest klimatsmarta tips?

- Gå på JORD och sprid diskussionen efteråt. Sen tror jag att verklig förändring måste lagstadgas. Det måste kosta att skita ner helt enkelt. Men JORD är en ambition att få folk att känna lite mer för den planet vi bor på och i förlängningen så tror jag att man tar lite bättre hand om det man känner starkt för.

Festivalen är en helkväll med totalt fyra filmer och visas i tre städer:

Eskilstuna 6 november på Retuna. 

Stockholm 7 november på Bio Rio. 

Göteborg 8 november på Bio Roy. 

Mer information och biljetter.

Filmerna som visas:

Anote´s Ark 77 min
Tänk om ditt land skulle sjunka? Önationen Kribati med sina 100 000 invånare riskerar att göra just det. Den avlägsna önationen är en av de första länderna att försvinna om havsnivån höjs. Filmen handlar om kampen för att rädda en nation med 4000 år av traditioner.

Water Warriors 22 min
En inspirerande dokumentär när folket tar saken i egna händer. Invånarna i New Brunswick i Kanada kämpar med näbbar och klor mot oljeföretaget SWN som försöker exploatera deras ”backyard”.

Wilder Than Wild 57 min
Dokumentären tog fyra år att göra och handlar om skogsbränder. Det är en resa som handlar om några av de värsta skogsbränderna i amerikansk historia och undersöker orsakerna till bränderna och hur vi kan stoppa framtida skogsbränder.

The Botanist 20 min 
Efter Sovjetunionens fall så drabbades Pamirregionen i Tadjikistan av svält. Filmen följer Raïmberdis kamp för att hjälpa sin familj att överleva genom sin egenbyggda hydroelektriska station. 

Se festivaltrailer:

 

Logga in

Tips!