Filmfestivalen i Banff

Årets upplaga av Banff Mountain Film Festival avslutades 5 november. Det stora festivalpriset vans av den slovakiska filmen Mysterious Mamberamo.

Av: Ulf J

Den slovakiska filmen Mysterious Mamberamo vann Stora priset vid Banff Mountain Film Festival. Filmen handlar om en lång och strapatsrik resa över berget Irian Jaya.
Mysterious Mamberamo var en av 40 finalister, som valts ut bland 213 bidrag från 24 länder.

Bästa klätterfilm blev en fransk film om Annapurna, Berättelsen om en seger, som ger en historikers bild av Annapurna, 50 år efter Maurice Herzog’s förstabestigning
Bästa film om kultur blev den franska Saharas hemliga trädgård. Filmen handlar om den märkliga naturen i bergsområden i Tchad, mitt i Sahara.
Till bästa bergsportfilm utsågs den amerikanska Shishapangma – En hyllning till livet. Den beskriver en skid- och klättringsresa till Shishapangma in Tibet.
Bästa film om natur och miljö blev den holländska Mountain Rivals, som skildrar kampen om föda mellan svartörnen och caracalen i Sydafrikas bergstrakter.
Bästa kortfilm vans av Y2sKi (Schweiz), en fantasihistoria om en tidsresenär som återupplever en skidresa från år 2000.
Priset till bästa spelfilm med Berganknytning delades mellan Premier de cordée och La grande crevasse. Båda filmerna baseras på en roman av Roger Frison-Roche och handlar om Chamonix under 30-talet.
The Dizzy Heights’ Knights (Schweiz) fick Juryns specialpris. Filmen handlar om två klättrare som tävlar om att bestiga Lavaredo, I Dolomiterna.
Yosemite – Ascending Rhythm (USA, 2000), med en poetisk synvinkel på konsten av klättra, fick också Juryns specialpris.
Publikens pris gick till A Higher Calling (USA, 2000). Filmen berättar om sex vänner som skärmflyger i västra Nepal.

The Banff Mountain Film Festival är en internationell tävling med världens bästa filmer och videor med anknytning till berg. Tävlingen är årligen återkommande och arrangeras av The Banff Centre for Mountain Culture. Vid sidan om filmerna genomförs seminarier och föreläsningar med anknyttning till aktuella ämnen med bergstema.

Källa: The Banff Mountain Film Festival

Läs mer om festivalen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.