Färöarnas nya lag för hållbar turism

Det färöiska parlamentet har stiftat en ny lag med syfte att bevara och värna öarnas natur och kultur.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Knud Erik Vinding/Pixabay

Den nya lagen reglerar förutsättningarna för att vandra över öarna och anger när turister ska betala för vandringsleder. Den stiftades efter att den ökade turismen lett till att bönder och turistoperatörer infört olika privata otillåtna system.

Lagen innebär bland annat att alla turister över 16 år måste betala en inkvarteringsavgift på 20 färöiska kronor per natt, dock max 200 kronor. Intäkterna ska gå till att underhålla vandringsleder, stärka turistsektorn och förbättra turisternas villkor för att säkerställa en välorganiserad upplevelse på Färöarna.

– Syftet är att uppnå miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet, i den ordningen. Därmed ska lagen skydda naturmiljön, den befintliga jordbruksverksamheten och även säkerställa lokalt ägande och delaktighet så att landet som helhet kan dra nytta av turistnäringen, säger Oyvindur av Skarði, Senior Advisor of Innovation på Ministry of Foreign Affairs, Industry and Trade till Suston Magazine

Lagen understryker vikten av att organisera turismen på ett hållbart sätt för att värna om natur, resurser och traditioner samt stärka lokalsamhällen och kulturarv. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-06-05 09:23   HasseQ
Hmm, om jag fattat rätt så kostar det redan hundratals sek för många (korta) populära vandringar. Detta verkar vara en ny extra turistskatt.
 
2024-06-05 09:35   lorenzr
Du har INTE fattat rätt.
Jag gissar du har inte varit på Färöarna heller.
 
2024-06-05 09:44   HasseQ
Du kan läsa här tex. https://visitfaroeislands.com/en/plan-your-stay/transport/hiking-guidelines-restrictions
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.