En ryggsäck som bygger broar

Kan en ryggsäck få människor att mötas? Kan man göra en pall-ryggsäck som även storstadsmänniskan ska använda?

Av: ulindh

Kan en ryggsäck få människor att mötas? Kan man göra en pall-ryggsäck som även storstadsmänniskan ska använda? Det här är frågor som designstudenten Thomas Forsberg ställer sig i projektet Ospårad Terräng.



I samarbete med träskidsindustrin Tegsnässkidan, i Lappland har Thomas Forsberg under sitt examensprojekt på Konstfack, Stockholm, utvecklat en helt ny sorts ryggsäck med inbyggd pall. Genom att använda Tegsnässkidans traditionella böjträ-tekniker har en stadig träkonstruktion kunnat utvecklas, stadig nog att sitta på. Genom denna konstruktion skapas en integrerad pall, där ingen sits behöver fällas ut. Detta skapar en smidigare ryggsäck som inte bara fungerar på jaktpasset eller ute på isen med pimpelspöet i handen, utan tanken är att den ska attrahera en bredare kontext. Enligt undersökningar gjorda under projektet så framkom att även storstadsmänniskan var intresserade av att kunna slå sig ner på sin ryggsäck, i väntan på bussen eller i ett soligt hörn av gatan.

Den underliggande tanken med projektet är att visa på exempel hur man som designer kan hitta möjligheter i glesbygden. Precis som många andra små industrier har Tegsnässkidan en viktig roll för bygden, Granö. Genom att de förädlar sitt råmaterial och erbjuder arbeten skapas möjligheter och kapital för samhället, detta motarbetar avfolkning.

Ryggsäcken är än så länge endast i ett prototyp-stadie och om en slutgiltig produkt kommer bli realiserad är än så länge ovisst.

Ta del av resultatet från examensarbetet "Ospårad Terräng", av Thomas Forsberg, student på Konstfack Industridesign på Vårutställningen 2015.

Vårutställningen på Konstfack, öppettider mm.

Om projektet "Ospårad terräng"

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.