Artiklar > Emma seglade ensam i tio månader

Emma seglade ensam i tio månader

Emma Ringqvist, från Svanesund på Orust, gav sig i september förra året ut på en ensamsegling runt om i världen. Bland annat har hon korsat Atlanten solo och besökt den otillgängliga ögruppen i södra Atlanten Tristan da Cunha - den bebodda plats på jorden som ligger längst bort från någon annan bebodd plats. Totalt har hon seglat 15000 sjömil ensam (varav 7600 utan fungerande motor). Längsta etappen var St Helena till Skottland som var 5600 sjömil och 67 dagar lång.

Nu är hon hemma igen efter 10 månader kryssande till havs.

Blev ensamseglingen som du tänkt dig?

När jag gav mig av på seglingen hade jag inte någon fast plan på hur långt jag skulle segla. Jag visste att jag ville vara ute på långa etapper ensam på havet men slutmålet var öppet. Jag seglade över Atlanten till Brasilien, vidare söderut i Sydatlanten ner till en ö som heter Tristan Da Cunha och därifrån beslutade jag mig segla hemåt. Min motor slutade att fungera och jag stannade på ön St Helena i hopp om att reparera den. Men på grund av brist på resurser var det svårt att utföra reparationen där. Jag seglade vidare hemåt utan fungerade motor och siktade på att segla non-stop hem. Denna resa blev en unik upplevelse just på grund av att motorn ej fungerade. Då jag hade stiltje stod jag helt enkelt still, vilket till att börja med var mentalt påfrestande eftersom man är helt utelämnad åt vinden och naturens krafter. Då frustrationen lagt sig, hade jag dock otroligt fina upplevelser i stiltjebältena. Havet är som en silverspegel, allt är otroligt tyst, valar och delfiner hälsar på och man lär sig att acceptera att bara stå still och vara ett med naturen. Egentligen har man ju inte bråttom någonstans.

Men eftersom det drog ut på tiden började min proviant att ta slut och därför gjorde jag ett stopp i Skottland, efter att ha varit ute i 67 dagar, för att fylla på förråden inför resan hem över Nordsjön. 

Vad var du mest orolig för innan du gav dig av?

Jag var mest orolig för att råka ut för en svår storm. I de flesta fall klarar en bra segelbåt av stormar om man hanterar den på rätt sätt. Jag har aldrig upplevt en storm tidigare (såklart) men läste mycket om olika stormtekniker till havs. Men som tur var, undgick jag detta fenomen. Det blåste kuling några gånger, men det klarade min båt fint och jag kände mig aldrig rädd ute till havs.

Hur hanterade du ensamheten och utsattheten när du var på havet?

Jag kände mig aldrig rädd eller utsatt och seglingen i sig var inte svår att hantera ensam. Men ensamheten i sig var tuffare än vad jag hade väntat mig. Jag är en person som alltid tyckt om att vara ensam och det är nog därför jag gjorde den här resan, för att riktigt utforska ensamheten och se vart den leder. Men jag hade stunder till havs som jag verkligen kände mig ensam och längtade otroligt mycket hem och efter nära och kära. Även dessa mörkare stunder upplever jag som något givande och då man kommit igenom dem, har man en annan styrka inom sig och en större lärdom om sig själv. 

Eftersom jag är musiker, var gitarren och sångrösten en stor hjälp och en bra vän på vägen. Jag läste även mycket böcker, något jag inte har tid med hemma i vardagen.

Hur många och vilka hamnar har du besökt?

Åtta hamnar, Falmouth i England, Las Palmas på Kanarieöarna, San Salvador, Rio de Janeiro och Florianpolis i Brasilien, ön Tristan da Cunha, ön St Helena samt Stornoway i Skottland.

Vilket är ditt bästa minne från seglingen?

Det är svårt att säga, det är resan i sin helhet, dels upplevelserna i stiltjebältena, dels att segla i passadvindarna när båten bara forsar fram i solsken dagar i sträck, dels möten man haft på vägen, både med människor, naturen, valar och delfiner. Och såklart mötet med mig själv i ensamheten.

Vad händer nu? Hur ska du summera ditt äventyr?

Nu ska jag söka jobb och sätta ner mina rötter här i min hemstad Göteborg och ägna tid åt nära och kära. Det blir en ny resa i sig. Seglatsen har varit allt jag tänkt mig och mer därtill och något jag alltid kommer att bära med mig resten av livet.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-06-15 00:14   OutdoorPeter
Spännande resa du gjort
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar