Ekoturismpris 2004

Av: ulindh

Ekoturismpriset för 2004 tilldelades den 1 mars Lennart Pittja och hans företag Vägvisaren – samiska upplevelser, baserat i Gällivare i Norrbotten.

Varje år delar Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News ut detta prestigefyllda pris till den svenska arrangör som bäst levandegör ekoturismen. Liksom förra året hämtas alla nominerade kandidater till priset från ”Naturens Bästa” – en kvalitetsmärkning som nu samlar allt fler av Sveriges främsta naturresearrangörer och deras bästa arrangemang.


Vägvisaren – samiska upplevelser är en av pionjärerna inom den samiska turismen. Med stor respekt väver Lennart Pittja samman uråldriga traditioner med nya djärva idéer. På så vis har flera av Lapplands absoluta toppattraktioner förvandlats till bokningsbara spetsprodukter, som bland annat fjällvandring med packrenar eller renflyttning i världsarvet Laponia. Helt unika arrangemang som lockar besökare från exempelvis England och Nordamerika och som sätter svensk ekoturism på världskartan.
Vägvisaren är ett företag i frontlinjen, men som inte springer före. Nya arrangemang diskuteras först i den egna samebyn. Företagets guider rekryteras lokalt och stor hänsyn tas till områdets natur- och kulturvärden.
Förtjänster som, tillsammans med arrangemangens höga upplevelsevärden, redan 2002 kvalificerade Vägvisaren till den första omgångens godkända arrangörer inom Naturens Bästa.

Vägvisaren – samiska upplevelser är ett familjeföretag som drivs av Lennart Pittja sedan starten 1995. De samiska upplevelsearrangemangen har under en lång tid kombinerats med driften av Dundrets Fritidsby, men nu tar Vägvisaren steget fullt ut och satsar helhjärtat på samisk ekoturism.
Ambitionen är att både öka antalet befintliga avgångar och bredda utbudet med fler spännande arrangemang.
Vägvisaren är en erkänd förebild inom den samiska turismen, vilken under de senaste tio åren utvecklats med fler verksamma företag och en växande medvetenhet om att väl genomtänkt ekoturism kan bidra att bevara samiska traditioner och kunskaper. Exemplen är många. För Vägvisarens del betyder det att gamla samiska vandringsleder har tagits i bruk, samiska jakt- och fisketraditioner levandegörs, och bruket att tämja rentjurar och spänna dem för en släde har återupptagits. Och det här är förhoppningsvis bara början….

- Jag blev oerhört glad och givetvis stolt över att utses till Årets Ekoturismarrangör. Men det är också ett viktigt erkännande av den samiska turismens betydelse för Sverige, och inte minst något som sporrar inför framtiden. Mitt huvud är fullt av nya idéer och jag är övertygad om att Vägvisaren kommer att utveckla fler banbrytande ekoturismarrangemang, säger Lennart Pittja.

Tidigare års vinnare av ”Grand Travel Awards Ekoturismpris” har varit:1998: Vildmark i Värmland AB, Torsby, Anders Wiss.
1999: Lapplandssafari AB, Ammarnäs i Västerbotten, Ann-Kristine och Mikael Vinka.
2000: Äventyrsresor AB, Stockholm, Tomas Bergenfeldt.
2001: Naturresor Annelie Utter, Göteborg, Annelie Utter.
2002: Rid i Jorm, Jormvattnet i nordvästra Jämtland, Ola Sundqvist.
2003: Grövelsjöns Fjällstation STF i nordvästra Dalarna, Barbara och Charlie Ekberg.

Källa: Ekoturismföreningen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar

Hornstrandir Island 2018

Berättelsen om en tvådagarsvandring genom naturreservatet Hornstrandir på nordvästra Island i augusti 2018. 4 kommentarer
Marcus Perfjell har nu cyklat 250 mil genom sju delstater, hemlösa, kristna, skjutglada, vanliga amerikanare har alla hälsat honom välkommen. Här kan ... 2 kommentarer

Yngst vid ytterpunkterna?

På geografilektionen talade läraren om Treriksröset där tre länder möts. Det var upptakten till en resa till Sveriges ytterpunkter, en resa med barn ... 7 kommentarer
Varje resa har en början, den här började cirka fyra månader innan det var dags att bestiga Sveriges högsta topp. Det här är pappa Torbjörns och ... 7 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.