Dhaulagiri Ski Expedition 2007

I slutet av augusti åker den svenske extremskidåkaren Fredrik Ericsson till Nepal för att som först i världen åka skidor utför det 8167 meter höga berget Dhaulagiri. Världens sjunde högsta berg.

Av: ulindh

För att lyckas med sitt mål har Fredrik en lång och strapatsrik resa framför sig. Under expeditionens sex veckor kommer han att resa genom Nepal, uppleva dess exotiska kultur, kämpa för att hålla sig frisk i landets digra bakterieflora och sist men inte minst klättra och åka skidor på ett av världens högsta berg, med allt vad det innebär.
- Dhaulagiri blir en kamp mot tunn luft, kyla och stormvindar. Lägg därtill dryga 3000 höjdmeter att klättra och skidåkning i brant och exponerad terräng. Det är allt detta som gör det till ett spännande äventyr, säger Fredrik.
Normalt sett klättras de högsta bergen i Himalaya av stora team som med hjälp av sherpas (bärare) släpar upp en stor mängd utrustning på berget och bygger läger längs med leden. Många använder även artificiell syrgas för att nå toppen.
När Fredrik ska klättra nordost ryggen på Dhaulagiri gör han det på ett annorlunda sätt: han klättrar helt på egen hand, utan sherpas och artificiell syrgas. Nämnde jag att han åker skidor ner?

Dhaulagiri kommer från ”Dhavali giri” som är sanskrit och betyder ”Det vita berget”. Dhaulagiri, som med höjden 8167 meter är världens sjunde högsta berg, ligger i centrala Nepal. En Schweiz-Österrikisk expedition ledd av Max Eiselin gjorde den första bestigningen av berget 1960. Dom klättrade längs med Nordost ryggen. Sedan dess har berget klättrats av ett hundratal personer och besöks av legender såsom Reinhold Messner, Ed Viesturs och Jean-Christophe Lafaille.
Men än idag har ingen lyckats åka skidor utför berget.

Fredrik Ericsson är en professionell skidåkare, uppväxt i Umeå, som numera spenderar större delen av året i Chamonix i Frankrike. 2004 blev han förste svensk att åka skidor utför en 8000-meters topp när han skidade utför Shisha Pangma i Tibet. Året efter åkte Fredrik, tillsammans med Norrmannen Jörgen Aamot, skidor utför sin andra 8000-meters topp, Gasherbrum 2 (8035m) och de lyckades även bli i först i världen att åka skidor på det spektakulära berget Laila Peak (6069m) i Pakistan. Under vintrarna reser Fredrik världen runt med sina skidor och besöker exotiska platser såsom Svalbard, Turkiet, Nya Zeeland och Tadzjikistan.

8000-meters bergen har, i klätterkretsar, fått något av en kult status. Det finns bara 14 berg i världen som är högre än 8000 meter och alla ligger i bergskedjorna Himalaya och Karakorum. För att nå toppen på ett dessa berg måste man klättra i det som kallas ”Dödszonen”. På 8000 meters höjd är luftrycket bara en tredjedel jämfört med havsnivå. Detta gör att kroppen inte får tillräckligt med syre och börjar förbränna sina egna vävnader. Därav namnet ”Dödszonen”.
Den 3 juni 1950 lyckades Fransmännen Louis Lachenal och Maurice Herzog att nå toppen på Annapurna (8091m). Det var den första 8000-meters toppen som bestegs och under de kommande 14 åren bestegs resten av 8000-meters topparna. Reinhold Messner blev 1986 först med att bestiga alla 14 toppar.

Uppdatering kommer att ske några gånger i veckan.

Mer information hittar du på hemsidan

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.