Nyheter > Deafblind Challenge Helsingör - Helsingborg ...

Deafblind Challenge Helsingör - Helsingborg 2018

Den 25 maj 2018 ska Torbjörn Svensson ta sig an en enorm utmaning, att paddla över Öresund, mellan Helsingör och Helsingborg. Nu låter det kanske inte speciellt utmanande eller för den delen speciellt svårt, men det som gör det hela mer intressant är att han har dövblindhet.

Dövblindhet är en kombination av grav hörsel- och synnedsättning, och i hans fall så har han fem grader syn (som ett sugrör) kvar på sitt högra öga och han hör knappt något. Men nu ska han ge sig ut över ett av världens mest trafikerade sund, med dess vindar och strömt vatten. Till saken hör också att han endast har paddlat några gånger innan, så det blir en resa i att kunna finna en teknik som fungerar samtidigt.

Varför ta på sig denna utmaning?

Till viss del beror det på att han tänkt tanken innan och ser det som en personlig vinst att försöka. Paddling är så kul och det ger en känsla av den frihet som han hade innan han mitt i livet fick sin dövblindhet. Men den absolut största orsaken är att han med paddlingen kan och vill sprida information om dövblindhet, och om hur situationen ser ut för alla som har den funktionsvariationen idag. Det är otroligt tufft, med både isolation, diskriminering och fördomar och politiska beslut där hänsyn inte tas till mänskliga rättigheter. 

Det är också viktigt att visa att med rätt stöd och verktyg så är ingenting omöjligt, han kommer att göra sitt yttersta för att visa det.

Torbjörn säger att det inte är att förlora synen och hörseln som ger ångest, utan det utanförskap samhället skapar. Förhoppningen är att kunna förändra det med denna paddling och att skapa medvetenhet om alla dövblindas situation.

Torbjörn har Ushers syndrom en kombinerad syn- och hörselnedsättning. När han var 28 år fick han diagnosen som förändrade hans liv.

Läs mer om Torbjörn och hans blogg.

Paddelutmaningen går också att följa på Faccebook.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in