De riktiga fjällen har öppnat

-Så här i sportlovstider tycker vi det är extra roligt att fler och fler ser fördelarna med vårt koncept "Ledigt för hela familjen" Inga matinköp, ingen matlagning, ingen bil som skall startas på morgonen, bara tid att njuta för alla i familjen och med alla aktiviteter direkt utanför dörren.

Av: ulindh

– Här kan även mamma och pappa ta sig en stund på egen hand och ändå veta att barnen har det tryggt och bra, säger Gösta Westin, Fjällchef på Svenska Turistföreningen.

Till STFs fjällvärld reser man om man vill uppleva känslan av att vara så gott som ensam i det storslagna och tysta vinterlandet. Man vistas på naturens villkor och njuter av skidutflykter bland böljande fjälltoppar med milsvid utsikt. Det finns gott om markerade leder och preparerade skidspår, vare sig man väljer att vara ute över dagen eller ge sig ut på en långtur. Man kan också välja att bara sola, må gott och njuta av tystnaden och den friska luften.

För den äventyrslystne som har tröttnat på att trängas i pisten, åka uppkörd off-pist eller stå i långa liftköer, så finns här de stora fallhöjderna, den orörda snön, de fantastiska vidderna och högsta topparna i Sverige. Kurser i telemark, isklättring, randonné, skidbestigning, fjällsäkerhet och lavinkunskap ingår i utbudet. Snöskovandring och kitecenter i Storulvån, isklättring i Kebnekaise, hundspann i Saltoluokta och Nordic cruising och längdvecka i Grövelsjön är några av årets nyheter.

På STFs fjällstationer är servicen hög, här kan man hyra all fjällutrustning, bada bastu, äta förstklassig mat och bo bekvämt för att kunna ägna dagarna till att njuta på fjället. På STF fjällstation Grövelsjön kan man dessutom unna kroppen med spa-behandlingar, yoga och qi gong. Nio fjällstationer finns, från Abisko i norr till Grövelsjön i söder. Fem vid vägs ände, fyra i väglöst land. Och är man ute efter en riktig naturupplevelse skall man bo i någon av STFs 45 fjällstugor. Alla i väglöst land och längs väl markerade leder. Här finns självhushållskök, gasol för matlagning och en skön säng. De flesta säljer proviant och vatten hämtas direkt ur bäcken.

STFs vintervärld består av ett 50-tal fjällanläggningar i Dalarna, Jämtland och Lappland, samt ett stort antal STF-vandrarhem spridda runt om i landet. Alla anläggningar lämpar sig utmärkt som baser för utflykter på egen hand, men STF erbjuder också ett stort utbud av arrangemang, kurser och temaveckor. Gemensamt för dessa är att de äger rum på eller i anslutning till STFs fjällanläggningar och vandrarhem, och att de är inriktade på natur- och kulturupplevelser.

stf

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.