Borka HeliCross

Av: ulindh

En helt ny sorts tävling arrangerades för första gången i Kittelfjäll i i mitten på mars i år. Trettiofyra skidåkare och tjugo snowboardåkare åkte ner för Borkafjället i opistad terräng i ett masstörtlopp. Tävlingsledaren Peter Ångman förklarar vad det handlar om:

-Borka HeliCross är en tävling där skidåkare och snowboardåkare flygs med helikopter till Borkafjällets topp. Alla startar samtidigt och först ner i mål vinner, ett så kallat ”chinese downhill race”. Idén till tävlingen kommer från Nya Zeeland och tävlingen Rip Curl World Heli Challenge.

Tävlingen är originell och olik andra tävlingar i och med att både de tävlande och publiken flögs i helikopter upp till toppen. Publiken fick sedan chans att i lugn och ro testa den 2 km långa banan utmed fjället till målgången strax ovan trädgränsen. Åkarna delades upp i tre olika kvalificeringsheat med 16-20 åkare i varje heat, de två bästa åkarna från varje heat gick vidare till finalen som från början var planerad till en annan brantare bana. Tävlingsledningen valde dock att stryka finalbanan då en längre sträcka i banan hade för lite snö och var full med stenar.

Tomas Tegner vidare till finalen. I kvalheaten för skidåkarna tog sig Finn Jerred, Patrik Lund, Fredrik Nordsvan och Andreas Engström vidare till finalen. Finalheatet blev dock försenat då skidåkaren John Wiklund kraschade i det andra kvalheatet och fick hämtas av sjukvårdare med helikopter. John klarade sig dock med en axel ur led samt smärre blessyrer och kunde själv kliva in i helikoptern.

Finalen blev en tuff och jämn uppgörelse, Engström låg först tills halva banan var avverkad då Nordsvan lyckades smita förbi. Precis vid upploppet lyckades dock Andreas Engström glida förbi och tog sig i mål med fyra meters marginal. Andreas var mycket glad och nöjd med sin insats och förklarade sin seger med strategin ”att låta bli och svänga, bara åka rakt ner”. Andreas, som till vardags läser till jägmästare på SLU i Umeå, har tidigare tävlat alpint och gått skidgymnasiet i Tärnaby men åker numera skidor för nöjes skull. Det bör också nämnas att totalsegraren i Borka HeliCross 2004 laddade upp inför tävlingen genom att sova i tält då han saknade boende i Kittelfjäll.

Både de tävlande, publiken och arrangörerna var mycket nöjda med tävlingen och förberedelserna är redan igång inför tävlingen 2005.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.