Nyheter > Boknyheter

Boknyheter

Ny äventyrsbok lockar ut barn i naturen. Bokserien Äventyrliga klubben är barnböcker som handlar om friluftsliv, natur, miljö och näräventyr (ålder 5-9). I den första delen Det stora skogsäventyret gav sig huvudpersonen Vidar ut på sitt livs första vandring. Nu kommer fortsättningen Det stora tältäventyret och Vidar ska ut och tälta för första gången. Dessutom med sin idol, äventyraren My Modig. De åker till en vacker ö, men naturen där är i fara. Plötsligt är det upp till Vidar och My att rädda ön. Men vem är det som smyger utanför tältet om natten, och stämmer legenden om ö-spöket?

Det stora tältäventyret en äventyrssaga med stjärngnistrande natthimlar och sprakande lägereldar, en hemlig underjordisk värld och en spökgrotta. Men läsaren får också ta del av lättsam fakta, som vad allemansrätten innebär, hur man friluftsbajsar, gör upp eld och hur den perfekta tältplatsen ser ut. 

Författaren Emma V Larsson vill med sin bokserie lyfta något som är försummat i dag; hur mycket vi behöver en lekfull och givande relation med naturen och hur den kan få oss att växa, må bra och känna mening. 

Illustrationerna i boken är gjorda av Maria Trolle.

Förlag Idus.

Österlen är ett svåröverträffat utflykts- och semestermål och i ett ofta orört landskap finns upplevelser för alla, från loppisfantaster och vandrare till barnfamiljer och foodies.

I Österlen – Utflykter, upplevelser och nya upptäckter beskrivs det mesta och det bästa av vad Österlen har att erbjuda. Författarna, boende i Rörum respektive Simrishamn, ger tips om både välkända klassiker och helt nya upplevelser, by för by eller utifrån dessa sex teman: Cykeltur med picknick, Bad- och glasstur, En regnig dag, Konstfärd med mormor, Österlen för foodies och Vandra på Österlen.

“Naturen är ständigt närvarande, skimrande i det berömda ljuset. Förutom nationalparken Stenshuvud finns ett tjugotal naturreservat och många mil stränder. Du kan bada, vandra, cykla och utforska – dygnet runt. Cirka elva mil av Skåneleden går genom Österlen och här finns flera lokala vandringsleder. Dessutom är den nyöppnade nationella cykelleden Sydostleden snart färdigbyggd hela vägen upp till Brösarp.”

Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare och har tidigare gett ut flera böcker, bl.a. Trollskog och älvdans i Skåne, Gåtfulla Skåne (tillsammans med Polgara Järnefelt) och Vandringar på Skåneleden (tillsammans med Kenneth Joelsson).

Peter Carlsson är frilansfotograf med djupt rotad kunskap om Österlen. Han har arbetat med olika magasin och bokprojekt i snart 25 år och driver hemsidan österlen.se.

Förlag Roos & Tegnér


Vandra Hallandsleden
Hallandsleden spelar en central roll för friluftslivet i Halland, där den passerar genom flera av de mest attraktiva naturområdena. Du som mest vill njuta av en kort promenad och en fika kan besöka populära Äskhults by, Åkulla friluftsgård eller Fjärås Bräcka. Vill du längre bort från civilisationen finns goda möjligheter att vandra i flera dagar, med bara dina egna tankar som sällskap.

Den här boken är en komplett guide till Hallandsledens samtliga etapper. Varje etapp beskrivs ingående med information kring övernattningsställen, sevärdheter och kommunikationer. Varje etapp har också en detaljerad karta som visar var du hittar vindskydd, dass och toaletter, kranar för dricksvatten, närmaste busshållplats med mera.

Författaren Sara Danielsson älskar i princip allt som har med naturen och fysisk ansträngning att göra. Hennes stora passion i livet är långdistans­löpning, gärna på smala, vindlande stigar i bergen eller nära havet. Sara är ursprungligen från Tyskland och har tidigare skrivit vandringsböcker om Portugal och Nordnorge för den tyska marknaden.

Förlag Calazo


Ståpaddla! Turpaddling på SUP, av Pontus Ny.

En ny bok om turpaddling på SUP. Den här boken ger inspiration och kunskap till dig som vill upptäcka paddelbrädans fina egenskaper för turpaddling. Boken riktar sig också till dig som ståpaddlar med utomhusträning som fokus. Paddlingsteknik, tips om utrustning och säkerhet blandas med spännande diskussioner om balans och hydrodynamik. Boken passar alla nivåer av paddlare. Från nybörjare som vill lära sig SUP på riktigt, till avancerade som vill utveckla detaljer i teknik och öka sin förståelse kring ståpaddling.


Vandra i Stockholms skärgård

Alla vandringar i den här boken startar med en båttur. En stund senare kliver du av på en ö och börjar gå. Stockholms skärgård bjuder dig som vandrar på en fantastisk blandning av små pittoreska fiskebodar, sandstränder, solvarma klippor och hamnkrogar. Samtidigt kan du som är uppmärksam hitta orkidéer eller se stora rovfåglar som fiskgjuse och havsörn lyfta från talltopparna.

Turförslagen i boken är utspridda över hela Stockholms skärgård – från det natursköna sommarparadiset Arholma i norr till den sista utposten Landsort i söder. Turerna är upplagda med hänsyn till skärgårdsbåtarnas tidtabeller. Om du väljer att åka tillbaka samma dag eller sova över på ett vandrarhem eller i eget tält är helt upp till dig.

Författaren Gunnika Isaksson-Lutteman har skrivit flera populära guideböcker om vandring. Hon är bosatt i skärgårdens ”huvudstad” Vaxholm och har spenderat stora delar av sitt liv bland öarna och fjärdarna, omväxlande i segelbåt, kajak och till fots.

Förlag Calazo

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!