Baruntse-tjejerna åter i civilisationen

Den kvinnliga svenska Baruntseexpeditionen har återvänt till civilisationen efter den lyckade toppbestigningen.

Av: Ulf J

24 oktober anlände deltagarna i den kvinnliga svenska Himalayaexpeditionen till civilisationen i Kathmandu, fyra dagar efter den lyckade bestigningen av Baruntse, 7.168 meter över havet.

Anna Halldén och Lisa Flink blev de två som nådde toppen, kl 14.45 den 20 oktober. Väderförhållandena var goda och snön på den svåra kammen nedanför toppen var något bättre än vid det första toppförsöket, men fortfarande ganska instabil. Viss hjälp hade klättrarna också av ett fast rep som satts upp längs kammen, av en japansk expedition några dagar tidigare.

Anna och Lisa, tillsammans med två klättrande Sherpa och fotografen, Lars Thulin, stannade en halvtimma på toppen. Lisa berättar att känslan var överväldigande.

Det var kallt och blåsigt på toppen, och gruppen var sent ute, mest därför att toppförsöket inleddes relativt sent på morgonen. Gruppen tog sig snabbt, på tre och en halv timma, ned till läger 2, där de övernattade.

På vägen ned till basläget bar toppgänget med sig utrustningen från läger 1 och 2. När de kom ned hade kocken gjort tårta och framgången firades med en riktig fest, inklusive champagne och dans.

Från baslägret åkte deltagarna helikopter till Jiri och skumpade åtta timmar i buss till Kathmandu. Där tillbringar de fyra dagar och på hemvägen två i Bangkok. Hemkomsten är planerad till 31 oktober.

Källa: SWBEHY2K/adventuro

Läs hela historien.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.