Äventyraren tävlar i Mästarnas mästare

Äventyraren Johanna Davidsson är en av deltagarna i årets säsong av Mästarnas mästare. Utsidan bytte några ord med henne inför kvällens premiär.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Janne Danielsson/SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

Hej Johanna! Hur reagerade du när du fick frågan om att vara med i Mästarnas mästare?

– Jag blev väldigt förvånad och glad. Så visste jag inte om jag var ett alternativ av många så jag vågade inte tro något först. Det gick några veckor tills det var helt klart att jag skulle vara med. 

Hur har det varit att vara med i programmet?

– Det var riktigt kul och en upplevelse. Jag har aldrig gjort något liknade tidigare så det var häftigt att få uppleva detta. 

Hur var det att tävla mot andra atleter?

– Jag har ju inte riktigt samma bakgrund som de andra som verkligen har satsat på sin idrott i så många år. Jag har gjort mina äventyr men lever ett ganska normalt liv. Så det kändes som ett privilegium att få stå på startsträcket med så många duktiga atleter. 

Vem av deltagarna såg du som den största motståndaren?

 – Jag hade mest koll på Anja Pärson sedan tidigare och tänkte att hon är en råtuffing och säkert svårslagen. Brottaren Jimmy Samuelsson tänkte jag också skulle bli hårt motstånd. 

Vad var din största styrka i programmet?

– Min styrka var nog min envishet och att jag behöll lugnet. 

Någon svaghet?

– Jag märkte att andra var mycket bättre på taktik än mig så det var ibland min svaghet. Och springa fort är också en svaghet.

Har du några äventyr planerade framöver? 

– Jag har inga stora äventyr planerade men jag hoppas få komma ut på några långa skiddagar i vår runt Tromsø där jag bor och till sommaren få klättra i fjället. 


Johanna Davidsson

Ålder: 40 
Bor: Tromsø, Norge.
Utmärkelser: 2014 tog hon sig från södra till norra Grönland med sin syster Caroline och de båda fick utmärkelsen Årets kvinnliga äventyrare 2014.

År 2016 skidade hon ensam tur och retur till Sydpolen och slog flera rekord. Med expeditionen som tog 56 dagar blev hon bland annat den snabbaste personen i världen som tagit sig tur och retur till Sydpolen. För expeditionen fick hon priserna Årets kvinnliga äventyrare 2016 och The Shackleton Award 2017. Johanna har även gett ut boken Solo Sister - vägen till Sydpolen. 

Aktuell med: En av deltagarna i Mästarnas mästare som har premiär söndag 4 februari klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Mästarnas mästare 

I programmet, som sänds för 16:e säsongen, tävlar några av Sveriges främsta idrottsstjärnor i fysiska och psykiska utmaningar. Årets deltagare är Sebastian Larsson (fotboll), Anja Pärson (alpint), Johanna Ahlm (handboll), Joel Lundqvist (ishockey), Johanna Davidsson (äventyrare), Emma Johansson (cykling), Tony Rickardsson (speedway), Jimmy Samuelsson (brottning) och Anna Wijk (innebandy).

Foto: Janne Danielsson/SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
Petzl har just lanserat en ultralätt pannlampa med uppladdningsbart batteri, var med i vår tävling så har du chansen att vinna en. 1 kommentar

Bra saker för din krislåda

Prepping handlar om kunskap och utrustning för att klara en krissituation. Har du allt som behövs när något oväntat skulle hända?