Att skapa ett outdoor-märke - Del 13

Trettonde delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra".

Av: Norra

Ett besök hos våra tygleverantörer

Även om vi bara producerar en produkt så är det många detaljer som behöver koordineras och matchas, och huvudkomponenterna är tygerna.

Strax före jul reste vi till Sydkorea och Vietnam för att träffa våra leverantörer och diskutera den kommande produktionen av Ljung Outdoor Pants samt framtida produkter.
Det har varit väldigt inspirerande att se den höga kvaliteten leverantörerna håller och alla möjligheter som detta ger. Det första stoppet på resan var Seoul, i Sydkorea, där vi träffade våra stretch- och huvudtygleverantörer. Båda är specialiserade på sitt specifika segment och har en lång historia av att utveckla kvalitetstyger för friluftsindustrin.

Korea har en lång historia av att konstruera och producera tyger. Med kunskap, som de bland annat fått från Japan och Tyskland, är kvaliteten inom dessa tygsegment bland de bästa i världen. De passionerade människor som vi träffade under våra möten visade verkligen hur mycket stolthet som de har för sina produkter.

Vi gick igenom den slutgiltiga färgkontrollen, godkände slutproverna och initierade bulkproduktionen av varje tyg. Stretchtyget tillverkas i Daegu, 300 km söder om Seoul, som är det huvudsakliga tygproduktionsområdet i Sydkorea. Det tyget har vi gett namnet "Näver" och det är en kombination av Nylon, Polyester och Spandex. Nylonet kommer från Taiwan och polyestern och spandexet kommer från Sydkorea.

Huvudtyget, som vi kallar för "Bark", är en kombination av återvunnen polyester och ekologisk bomull. Den ekologiska bomullen ger en fantastisk känsla mot huden medan den återvunna polyestern ger tyget slitstyrka och snabbtorkande egenskaper. Den ekologiska bomullen kommer från Turkiet och den återvunna polyestern har sitt ursprung i Sydkorea. Båda tygerna behandlas med fluorkarbonfri DWR impregnering.

Denna leverantör har två produktionsanläggningar; en precis utanför Seoul och en i Vietnam. Vi hade tyvärr inte tillräckligt med tid att besöka produktionsanläggningen utanför Seoul, men vi besökte fabriken utanför Hanoi, i Vietnam. Fabrikerna liknar varandra och båda två bearbetar råfibrerna och väver dem till tyger. Den grundades år 1992 och gör också all efterbehandling och färgning inom samma fabrik.
Vi är mycket glada över att kunna använda dessa tyger på våra Ljung Outdoor Pants.

För mer info och blogg på engelska kolla in www.norraoutdoor.com

För mer bilder och inspiration följ gärna Norra på facebook: www.facebook.com/norraoutdoor och instagram: @norraoutdoor

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

För första gången har Patagonias Worn Wear Tour rullat igenom Sverige. Under sju stopp hann teamet ombord reparera över 500 friluftsplagg – också ... 3 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.