Nyheter > Årets pandabok - Bortom isbjörnens rike

Årets pandabok - Bortom isbjörnens rike

Författarna och fotograferna Fredrik Granath och Melissa Schäfer får idag ta emot Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2020 av kung Carl XVI Gustaf. De belönas för boken Bortom isbjörnens rike, årets bästa  naturskildring i ord och bild, enligt juryn. Boken ger en sällsynt inblick i isbjörnens frusna värld och skildrar hur snabbt den riskerar att smälta bort.

I boken får vi på nära håll följa med i den istäckta vildmarken som är isbjörnarnas hem. Det är en storslagen skildring av hur oroväckande snabbt det unika landskapet har förändrats till följd av den globala uppvärmningen. Isbjörnens centrala roll i Arktis ekosystem är uppenbar, men vi får också lära känna dessa magnifika rovdjur på individnivå.


Isbjörnens centrala roll i Arktis ekosystem är uppenbar.
Fotograf: Melissa Schäfer

Fredrik Granath och Melissa Schäfer har genom fältexpeditioner under flera månader samlat in material och blivit en del av de till synes orörda vidderna. Författarnas stora kärlek för Arktis, isbjörnar och engagemanget mot klimatförändringarna går som en röd tråd genom hela boken.

– Vi är oerhört stolta och glada över detta fina pris. Det är en stor ära och betyder mer än ord kan säga. Åratals av hårt arbete ligger bakom. Nu ser vi fram emot att tillsammans med WWF sprida bokens viktiga budskap till hela Sverige. Men detta är inte vår bok, det är isbjörnens. Och från norr hör vi ett väldigt tydligt budskap. Det handlar om is, om liv och om framtiden för oss alla, säger Melissa och Fredrik.


Fredrik arbetar som producent och fotograf, samt med expeditioner och filminspelningar. Melissa Schäfer är fotograf och uppvuxen i Hamburg.

Juryns motivering:

”Först ser vi de fantastiska bilderna. Det till synes monotona Arktis frusna vidder framträder i hisnande färgrik variation och skönhet. Men här finns också vår tids mest angelägna berättelse om hur det vi trodde var evigt försvinner. Med stilistisk elegans fångar författarna läsaren från första sidan och behåller greppet boken igenom. De berättar om sin stora kärlek till isbjörnar och öppnar samtidigt våra ögon för hur snabbt Nordpolens packisar smälter, hur en frusen kontinent löses upp i vatten. Bortom isbjörnens rike är en utsökt bild- och läsupplevelse och ett berörande, brinnande vittnesmål om en snabbt föränderlig värld.”

Kung Carl XVI Gustaf delade ut priset i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott i Solna den 11 oktober.

Fakta:

  • Årets Pandabok har delats ut varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. Upplagan ligger på cirka 15 000 exemplar.
  • Fredrik arbetar som producent och fotograf, samt med expeditioner och filminspelningar. Han är författare till boken ”Värld av is” som utgavs 2008 och har blivit översatt till nio språk. Melissa Schäfer är fotograf och uppvuxen i Hamburg. ”Bortom isbjörnens rike” är författarnas första gemensamma bok och är utgiven hos Bonnier Fakta.
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar