Nyheter > Årets Begagnade Julklapp är ...

Årets Begagnade Julklapp är vandringsutrustning

Blocket utser för tredje året i rad ett begagnat alternativ i julhandeln baserat på statistik över vad som trendar på begagnatmarknaden. I år har privatannonseringen av typiska vandringsprylar ökat med uppåt 15 procent jämfört med 2016. Årets Begagnade Julklapp 2017 är därför vandringsutrustning.

För att en produkt ska utses till Årets Begagnade Julklapp ska den bland annat ha väckt stort intresse under året, som i sin tur triggat efterfrågan. Under 2017 ökade sidvisningarna inom kategorin Camping & Friluftsliv på Blocket med 12 procent jämfört med 2016. Samtidigt visar Blockets undersökning, i samarbete med Kantar Sifo, att fler än var tredje svensk (35%) upplever att intresset för friluftsliv bland familj, vänner och i media ökat under de senaste åren.

Tittar man specifikt på vilka sökningar som har ökat mest på Blocket sticker sökorden tält, ryggsäck och kängor ut. Totalt sett har sökningarna för dessa ord ökat med hela 30 procent under året jämfört med fjol.

Privatannonseringen av typiska friluftsprylar har också ökat. Under 2017 utannonserades mellan 9 och 15 procent fler tält och ryggsäckar jämfört med föregående år. Även försäljningen av begagnade sovsäckar och kängor har ökat. Snittpriserna varierar för olika kategorier. För begagnade tält är priset 2 300 kronor vilket vittnar om att det är utrustning av hög kvalitet och värde. Enligt Blockets undersökning svarar två av tre svenskar (67%) att de skulle kunna tänka sig att köpa begagnad vandringsutrustning.

– Att bege sig ut på vandring kräver kläder, skor och utrustning som tål väder och vind. Det är teknologi och funktionalitet som kostar. Har man vandringsprylar hemma som inte kommer till användning är det en god tid att sälja det vidare nu när efterfrågan är stor, säger Linnéa Aguero presschef på Blocket.

Kriterier för Årets Begagnade Julklapp:

  • Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året och ligga i tiden
  • Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat
  • Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning

Läs också "Köpa och sälja begagnad friluftsutrustning"

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in