Nyheter > Äntligen snö!

Äntligen snö!


Foto: Madelen

Nu kom snön även till Mellansverige. Kanske kan vi se fram emot en vit jul i stora delar av landet? Snön gör tillvaron lite ljusare och lockar till härliga utevistelser.

När snön kom hade många av våra sjöar börjat lägga sig. En del med bärig is, andra med knappt bärig och ytterligare andra frös till under snöfallet. Snö på nylagda isar är något som vi gärna kan vara utan:

  • Snön isolerar och gör att isen växer till långsamt trots kyla.
  • Snön gör det svårare att bedöma isens kvalité och bärighet. Den skymmer isgränser mot till exempel senare lagd och därför tunnare is. Snön dämpar dessutom de ljud som kan ge signaler om isens bärighet.
  • När isen lägger sig under snöfall så får vi vad som kallas snöis. I princip frusen slask. Sådan is är betydligt svagare än is utan snöinblandning.

Allmänt brukar man rekommendera en istjocklek på 10 cm som minimum för säker vistelse på is men isen är ju inte lika tjock överallt så det krävs alltid att man är uppmärksam på försvagningar, till exempel vid in- och utlopp, smala sund, runt uddar och över grund. Men dessa kan vara mycket svåra att upptäcka när det är snö på isen. Även gränser mot senare lagd, och därför svagare, is kan vara osynliga under snö.

Vi uppmanar därför till särskild uppmärksamhet i områden med nylagda isar som fått snö på sig.

Vid all vistelse på is gäller ledorden: KUNSKAP, UTRUSTNING och SÄLLSKAP

KUNSKAP – Lär dig om isar och isars svaga områden. Vad gäller för just din sjö?

UTRUSTNING – Ispik eller motsvarande för att prova isens bärighet, isdubbar lätt åtkomliga, även med vantar på, livlina för egen och andras räddning samt någon form av flythjälp som kan vara flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte.

SÄLLSKAP – Erfarenheten visar att det är mycket svårt att ta sig upp ur en isvak utan hjälp. Därför ska du inte vistas ensam på isen. Helst bör man vara en grupp av minst tre personer som färdas med avstånd emellan så att inte alla går igenom isen samtidigt.

------------------------------------------------------------------

Boktips för mer kunskap om isar - Stora boken om långfärdsskridsko av Mårten Ajne och Henrik Trygg.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar