Artiklar > Andra bra-ha-saker

Andra bra-ha-saker

Andra bra-ha-saker

 • Paraplyet är en utmärkt sak att ha med i alla möjliga situationer.
 • En bit kraftig plast eller lättviktspresenning kan vid rast utgöra skillnaden mellan torr eller våt rumpa, brinnande eller utblåst stormkök o.s.v.
 • En rulle sopsäckar i plast, är inte heller någon dum idé. Se över huvud taget till att åtminstone kläder och sovsäck är vattentätt förpackat, även om kajaken har vattentäta skott.
 • Mobiltelefon har många kajakister med sig, men använd den bara när det är nödvändigt. Om du behöver larma sjöräddning eller till någon annan meddela en fördröjning eller nödsituation, så gäller det att du har gott om kräm kvar i batteriet. Har du larmat sjöräddning eller liknande, så behåll telefonen påslagen så att räddningen kan nå dig, men använd inte telefonen så att batterierna tar slut eller det tutar upptaget när räddningen försöker ringa. Man kan också få sjöväderprognos via mobiltelefon.
 • Ficklampa –gärna pannlampa och gärna vattentät- samt reservbatterier till denna.
 • Grävspade för latringrop. Det räcker i allmänhet med en liten planteringsspade som du ju även kan använda hemma i trädgårdslandet.
 • En god bok för dagar då du helst stannar i tältet.
 • Musikinstrument lämpligt för paddling är t.ex. olika sorters flöjter, munspel, säckpipa och andra mindre skrymmande ting.
 • Många kajakister använder en IKEA-kasse eller liknande för transport av utrustning mellan kajak och lägerplats, när avståndet mellan dessa är större än armslängd. Kassen tar liten plats, ihopknycklad överst i packningen och du kan ställa den på våt mark utan att dess innehåll blir vått.
 • Reparationsutrustning, t.ex. armékniv/multiverktyg, vävburen tejp, s.k. "Silvertejp" eller "Gaffa", lite snören i olika längd och tjocklekar. Detta kommer du ganska långt med under en vanlig skärgårdstur nära civilisation.
 • Sjukvårdslådan behöver inte heller vara särskilt omfattande om du färdas i grupp, nära civilisation och i synnerhet om det finns mobiltelefon med på turen. Om någon skadas allvarligt eller blir svårt sjuk, så kan man i allmänhet befinna sig på sjukhus inom några timmar. Men medtag vanlig första-förbands-påse eller liknande, med plåster, kompresser, elastisk binda o.s.v. En fästingborttagare är i många områden bra att ha. Vanliga värk- och febernedsättande tabletter typ Alvedon, skavsårsplåster och definitivt en tunn, gärna elastisk tejp till att förebygga skavsår. Myggmedel kan också vara en god idé. Min personliga favorit i sjukvårdslådan, är en sorts påsar som på kemisk väg blir varma när man gnuggar dem. Utmärkta om man har sträckt t.e.x nacke/axel eller fått händer/fötter riktigt nedkylda!

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2002-06-25 20:03   smizz
Betyg: 4
Bra att ha
 
2003-10-18 19:18   michaelolsson
Betyg: 4
Jag tycker att det verkar vara bra att ha kajaken "laddad" med grundutrustning, när man "parkerat den" - slipper man inte onödigt släp då?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!