Nyheter > 580 kilometers stafettvandring avklarad

580 kilometers stafettvandring avklarad

Det enda sättet att genomföra en pilgrimsvandring längs S:t Olavsleden, från Selånger till Nidaros, sommaren 2020 var att göra det tillsammans. På grund av de karantänregler som råder om du passerar riksgränsen från Sverige till Norge skapades pilgrimsstafetten.

Den 580 kilometer långa vandringsleden delades upp i 50 dagsetapper. 48 av de 50 sträckorna bemannades av svenskar och norrmän från närområdet. Två delsträckor förblev ogångna.

Över hundra personer, plus eget sällskap, anmälde sig till de 50 sträckorna. Alla fick gå men bara en person per delsträcka fick det fina uppdraget att dokumentera sträckan via S:t Olavsledens Instagram Stories. Idag finns alla delsträckor med bild, text och film samlade på S:t Olavsledens Instagramkonto som ”höjdpunkter”.

– Det kanske roligaste är att flera holländare och tyskar har följt stafetten dagligen. Vi märker att man gärna velat gå men inte kunnat i år, säger Putte Eby, projektledare S:t Olavsleden.

Mellan 300 och 600 personer varje dag har följt vandringen digitalt och på så sätt fått se och ta del av de höjdpunkter olika vandrare delat med sig av.

– Matilda Zelander och Angelica Nenzén var först ut och gick från Selånger på midsommardagen. Sedan dess har vi fått följa en härlig blandning av personer som gått, och ibland även ridit, cyklat eller sprungit, leden och delat med sig av inspirerande filmer och bilder, säger Putte Eby.

En mix av unga och äldre, ensamvandrare och kompisgäng har tillsammans men ändå på egen hand utforskat S:t Olavsledens stigar, rastplatser, pilgrimsstämplar och vackra vyer. Tips och upplevelser har delats friskt och finns att ta del av på S:t Olavsledens Instagram, @stolavsleden.

– Liksom Matilda och Angelica har många valt att vandra med vänner eller familj. Mellan en och sex personer har oftast upplevt leden tillsammans och vi är glada att så många hittat ut och fått uppleva en liten del av den pilgrimsled som går genom vårt område. En vanlig sommar är de flesta pilgrimerna längs leden hitresta, i år fick närområdet upptäcka den istället, säger Putte Eby.

I Gisselåsen där Tommy Nordvall varje år hälsar vandrare välkommen meddelas att vandrare från Nederländerna, Tyskland, Belgien, Frankrike, Polen och Portugal denna sommar ändå vandrat delar av S:t Olavsleden.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in