Nyheter > 500 000 kronor får ännu fler barn att glida ...

500 000 kronor får ännu fler barn att glida på snö

Svenska Skidförbundet får 500 000 kronor av Framåtfonden för satsningen ”Fritids på snö”. Genom satsningen kommer barn på fritidshem kunna åka skidor varje dag under en hel månad.

– Vi vill rikta ett jättestort tack till Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Framåtfonden som gör det möjligt för oss att erbjuda en lekfull aktivitet till barn som kanske annars inte hade haft möjlighet att aktivera sig inom skid- och snowboardidrott, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Det finns många barn som inte har utomhusaktivitet som en naturlig del av sin vardag. Svenska Skidförbundet vill med satsningen ”Fritids på snö” ge fler barn förutsättningar att bli mer fysiskt aktiva och hitta rörelseglädje. Förhoppningen är att väcka ett långvarigt intresse för aktiviter på snö och även skapa en relation till den svenska skidrörelsen.

– Nu kan vi få ännu fler barn att uppleva glädjen i att röra på sig. Vårt mål är att så många som möjligt ska uptäcka ett långvarigt intresse av att vara fysiskt aktiva, hela livet. Dessutom hoppas vi att de även ska hitta till gemenskapen i någon av alla våra 1 300 föreningar, säger Ola Strömberg.

Satsningen betyder att barn på fritidshem, under en månad, dagligen kommer kunna åka skidor. För att alla ska kunna delta, oavsett bakgrund och tidigare erfarenhet, kommer föreningarna att erbjuda låneutrustning.

För att skapa en trygg och lärorik aktivitet kommer fritidshemspersonal samt elever på Barn- och fritidsprogrammet utbildas i pedagogik, snökunskap och rörelseförståelse.

– Framåtfonden är en viktig möjliggörare där specialidrottsförbund får ekonomiskt stöd för att testa nya idéer för att få fler i rörelse över hela landet. Tillsammans kan vi bidra till ökad rörelseförståelse och att fler, oavsett ålder, hittar glädjen och gemenskapen i idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

”Fritids på snö” kommer från och med september 2019 inledas inom ett antal av Svenska Skidförbundets föreningar.


Om Framåtfondens verksamhet

Framåtfonden är ett initiativ från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet som fördelar totalt 7 300 000 kronor per år. Gemensamt för alla projektidéer är att de länkar samman traditionell idrott med nya idéer och tillvägagångssätt, något som är en viktig aspekt enligt forskaren Daniel Berglind.

– En framgångsfaktor för att påverka folkhälsan positivt är att erbjuda fysisk aktivitet som inte bara innefattar de traditionella aktiviteterna vi har idag. Det gläder mig därför att många av projekten som blivit beviljade pengar har en intressant ingång som förhoppningsvis kan tilltala fler än de redan idag fysiskt aktiva, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!