Här lämnar jag spår från min träning och mina naturupplevelser... mixat med lite OT...

Användarnamn: thomalin

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, , Klassikern, Racer, Terränglöpning, Konst, Musik

Mer på profilsidan


"A Bump In The Road"

Detta är ju ganska OT på Utsidan, men jag tänkte ändå berätta lite om en resa och lärdom jag gjort de senaste 3,5 månaderna. Dels för de som orkar/vill läsa, och dels ett sätt att kommunicera ut till nära och kära.

Som jag nämnde lite kort i mitt förra blogginlägg så har jag haft lite hälsoproblem den senaste tiden... fast "lite" det är nog en underdrift.

Min hörsel har blivit kraftigt försämrad, och balanssinnet rubbat... jag måste parera mina steg, och ibland sätta mig ner. Jag har fått tinnitus, och en värkande och stel nacke. De flesta högre ljud har skurit, skorrat och förstärkts till oljud i huvudet.... följdproblem som sömnlöshet och trötthet har tillkommit.

Från att ha varit en glad och positiv person som jobbar snabbt och effektivt, och tränat minst varannan dag... så har jag sedan i oktober alltmer dragit mig för sociala kontakter, blivit tystare och definitivt underpresterat på jobbet. Jag har inte klarat av att träna fullt ut, löpning går fortfarande inte alls... och efter två kraftiga yrselanfall på IKEA och i mataffären, så har jag börjat undvika större lokaler, med mycket folk i.

Jag har inte kunnat kommunicera speciellt bra med människor jag mött i jobbet och i andra sociala sammanhang, vilket resulterat i konstiga blickar, som säger mer än tusen ord... kortfattat så framstår jag nog som ganska ointresserad, disträ och säkert rätt så korkad. Min vilja att förstå gör att jag måste koncentrera mig så mycket på att förstå... att jag inte gör det :-/ Det är oerhört frustrerande.

Första läkarbesöket resulterade i åtgärder direkt, först några hörsel och balansprov, remiss till en audionom och sen, en månad senare, en magnetröntgen av huvudet... för att, som han sa "utesluta olika tumörer". Jahapp, då var det kört tänkte jag...

En av mina barndomsvänner, Robson, gick bort alldeles för tidigt, just av hjärntumörer. Hans fru Pernilla Glaser skrev en mycket gripande bok om hans dödskamp. Nu så funderade jag på allvar om det var min tur.

Läkaren var annars väldigt sparsam med kommentarer, kanske för att lugna mig men sannolikast för att han vill lägga fakta bakom orden. Säkert rätt och så. Min oro blev däremot inte mindre :-/... Jag var tvungen att söka information om mina problem, internet är ju bra då... vilket kanske inte varit jätteklokt, eftersom jag blivit jätteorolig, med sömnlösa nätter och en radda av skräckscenarion som följd. Tumörer på hörselnerven eller ännu värre i lillhjärnan, den som styr balansen. Jag har ju i samband med problemen haft en stel nacke, kanske sitter tumören där? Hypokondri på hög nivå alltså.

Magnetröntgen var en obehaglig upplevelse, trångt, bullrigt och ganska omysigt att få kontrastvätska injicerat i huvudet via armvecket, speciellt när vätskan nådde halsen, då jag kände smaken var jag nära att spy kan jag säga... att sen ligga still i 50 minuter var inte helt lätt.

Vid jul så vände det, balansrubbningarna är nu vissa dagar lite vagare, de kraftiga yrselanfallen har uteblivit. Hörseln är något bättre, och den extrema ljudkänsligheten likaså. Vinden har vänt.

I går kom det mycket goda nyheter... Man kunde inte se någon tumör på magnetröntgen! Puh! Läkaren avslöjade då att han haft tumör på hörselnerven som sannolikaste problemet. Så nu få vi söka efter annat.... hoppas att vi kan lösa problemet så fort som möjligt, och att det inte dyker upp några fler skräckscenarion. Vid nästa läkarbesök så kommer jag att ha en lång lista med frågor... internet skapar dessvärre mer frågor än svar.

Kanske hänger det ihop med nackstelheten? Stress? Den berömda "väggen"? Det kan även vara en variant av menieres http://www.hrf-gavle.org/meni/index.htm symptomen stämmer ganska bra... Jag vill veta vad jag har att deala med.

I dag har jag varit hos audionomen och fått hörapparat till båda öronen :-/. Funkar bättre än jag trodde. Dom syns inte direkt och känns inte obehagliga :-) Nice! Nu skall jag bara vänja mig... Ljud som jag inte hört tidigare blir helt plötsligt närvarande... skumt. Det blir spännande att testa på jobbet i morgon.

En av låtarna på skivan som jag lyssnat på i bilen till och från jobbet har fastnat. Texten har fått mig att tänka lite mer positivt, för det har jag ju också gjort, även om det kanske inte verkar så. Det har gått i omgångar... svart/vitt/svart/vit/svart/vitt.... vitt!

"Bump in the road" av Erik Hassle

"We all must go through it sometime / You are not the first, you know... / You, stick your head in the sunshine / Don´t expect the worst.

If a bird can sing with a broken wing / You´ll learn to bend when the wind blows / The leaves may fall but the threes stay tall...

It´s just a bump in the road / Don´t give up... You will make it. /  It´s just a bump in the road / Don´t give up... You will make it.

Out of the dark / Into the light / Over the edge / On with your life... "

Smått patetiskt och snyftigt och ... ja, ni förstår... kan man ju tycka nu när man läser... men att, just när det känts som värst, försöka att intala sig själv att detta är " a bump in the road" har hjälpt mig att tänka lite ljusare på tillvaron när det varit beckmörkt. Malin har givetvis stöttat och försökt se positiva saker hela tiden, hon är min privata nackmassör, och det hjälper :-).

Jag har som ni säkert förstår ömkat mig en del... men faktum är att det inte är ett dugg synd om mig, det finns de som lider hela livet... och klarar det med ett leende.

Detta är förövrigt andra gången i mitt 37-åriga liv som jag har kontakt med sjukvården, första gången var en akut blindtarmsoperation när jag var 10, hann knappt märka att jag varit på sjukhuset då... nästa gång kanske blir lättare :-), fast vänja mig helt hoppas jag att jag aldrig gör.

Ropa inte hej förrän du kommit över bäcken, and all that..... men, kära vänner, om ni blir sjuka... gör inte som jag, tro inte det värsta, utan se det som A bump in the road... det tänker jag göra nu.

I kväll blir det skidåkning med pannlampa!

Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-01-13 20:22   peter1969
Härligt att det inte var en tumör, då är i alla fall det värsta scenariot borta ur bilden. Att ha en sjukdom som ständigt gör sig påmind är nog väldigt påfrestande och att man då blir deppad är nog inte så konstigt.

Jag vet inte riktigt hur det känns men min dåliga rygg gör sig påmind lite då och då så vissa saker får jag helt enkelt undvika. Det kan ju ibland göra en lite deppad men det är trots allt inget som gör ont jämt så det är väl inte läge att klaga direkt.

Kör på och håll upp humöret så gott det går. Förhoppningsvis hittar doktorerna felet så att du kan bli kärnfrisk.

Ha det!
 
Svar 2010-01-13 20:45   thomalin
Ja, att det är påfrestande ett tag kan och får jag nog ta, acceptera att det gungar lite när jag går, och lita på att läkarna faktiskt vet mer än det jag kan googla fram på nätet ;-). Det finns nog lösningar.
 
2010-01-13 21:17   brigas
Vilken lättnad att det INTE visat på nån tumör.
Kan du åka skidor så är väl det ett bevis som något att du är på banan trots att symptomen finns kvar.
 
Svar 2010-01-13 21:36   thomalin
Ja, det är en enorm lättnad, jag behövde inte säga nåt på jobbet, dom SÅG det :-). Det är lite konstigt... trots att jag inte kunnat gå rakt, så har det under hela perioden fungerat att åka skidor och att cykla mtb, eller för den delen köra bil. Men så fort jag springer så känns det som om jag hade vatten under fötterna eller i huvudet. Det funkar inte, är väl för stötigt eller nåt.
 
2010-01-13 21:53   BrittMarie
Har tänkt en del på dej sen du berättade att du inte mådde bra...skönt ändå att kunna utesluta tumör. Jag hoppas verkligen att du kommer att bli bra igen så du även kan springa. Fast åka skidor med pannlampa är inte dumt, det gjorde jag i går kväll.
 
Svar 2010-01-13 22:09   thomalin
Tack för omtanken. Det värmde med det stöd och de tummar som hölls i förra inlägget.
 
2010-01-13 22:57   peter1969
Att det blir sämre vid stötar skulle ju kunna bero på att nån nerv i rygg/nacke kommer i kläm. Men jag tycker inte att det borde ge hörselproblem och tinnitus. Men jag är ju ingen doktor så vad vet jag egentligen?
 
Svar 2010-01-14 20:06   thomalin
JOdå... visst har jag tänkt på den teorin... ett av många scenarion, men som du säger så förklarar det ju inte hörselproblemet... eller så har jag bara sån otur att jag råkat ut för två åkommor samtidigt :-/
 
2010-01-14 07:43   Öhrnell
Även jag drar en lättnadens suck. Och vilken tur att det faktiskt gick att mildra problemen med hjälp av en hörapparat. Vi lever nog trots allt i den bästa av världar. Hoppas att du fick en fin tur i spåret!
 
Svar 2010-01-14 20:03   thomalin
Initialt så är jag faktiskt nöjd med hörapparaterna, de är ju ganska hightech när man tänker på det. Dom är ihopkopplade och kan t om synkas m tv ljudet... Första dagen på jobbet med dem och det gick över förväntan, rekomendationerna är ju att man skall vänja sig stegvis... det behövs inte :-)... dessutom så märkte dom inte på jobbet att jag hade prylar på öronen :-) men förhoppningsvis så märkte dom att jag hörde bättre.
 
2010-01-15 15:09   BrittMarie
Tycker du tacklar det där med hörapparater väldigt positivt! Och folk går om kring med så mycket grejer i örona nuförtiden att ingen borde reagera om de skulle synas.
 
Svar 2010-01-16 10:03   thomalin
Tack! Jag ju inget annat alternativ än att se positivt på det... och hangups kring ytan, har jag nog vuxit ifrån, värre hade det nog varit om jag var 15år. En positiv sak har jag märkt... man kan ju sänka volymen eller stänga av dom när man är i stökiga miljöer, det blir ju mycket skönare ljudnivå då, och det kan ju inte ni andra "normala" göra. Lite fördelar alltså ;-).
 
2010-01-16 09:40   Staffan Andersson
Oj, såg detta nu. Hoppas du kan ropa hej snart!
 
Svar 2010-01-16 09:54   thomalin
Ja, jag hoppas verkligen det, och jag tycker mig kunna se ljuset... just nu är det bara balansen som skall återställas.
 
2010-01-18 10:22   Thomas Traneving
Vad skönt att det inte var en tumör och att du nu äntligen känner dig lite, lite bättre så att du kan ta dig ut i spåret och njuta av den fantastiska vinter vi har!
/H
 

Läs mer i bloggen

73,66km BikeAthlon!

Vet inte om det finns något som heter BikeAthlon... men nu kanske man kan säga att det finns.

För idag har jag gjort det!

På jakt efter våren!

I förrförra blogginlägget innehöll det storstilade planer med mitt bloggande... skriva sammanfattning av veckan varje söndag... bla ha blaha...

Ett sådant strukturerat inläggande blir mer som en boja än nåt kul.

Earth Hour

En liten reminder!

I kväll kl 20:30 är det Earth Hour!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.