Bloggar > Plingelans turer

Plingelans turer

Bilder och turbeskrivningar från fjäll och skog. Alltid med hund både sommar och vinter :)

Nybörjartur i Kvikkjokk Placerad på karta

Jaha mitt första blogginlägg här på utsidan, får se om jag får till detta?

Jag och min syster har kört en provtur med hundar, skidor och lastsläde. Naturligtvis hade vi med tält och sovsäckar också. Hastigt påkommet och allt hastigt packat åkte vi iväg. Nästa gång skall vi planera bättre...

Vi tänkte att Kvikkjokk är ett bra nybörjarställe, starta på älven i solen och bara glida på bakom pigga hundar. Så blev det. Solen gassade och det var galet varmt... Det var veckan före påsk så skoterspåren var väldigt släta och fina.

Alla skoterförare visade hänsyn och hejade glatt, himla trevligt! Vi tuffade på mot Njunjes utan någon riktig plan för nattläger. Jag hade förutom Rusa (alaska husky) och Råsto (grönlandshund) även Vera (vorsteh och lånehund) i spannet, allt gick himla lätt, utom sista backen innan nattlägret. Vi bestämde att köra förbi Njunjes, tittade på stugan på håll bara. Det var väldigt lite snö när vi kom upp på kalfjället och även svall-is på vissa ställen, jag måste säga att Polarissläden fungerar himla fint. Strax innan Tarrekaisestugan hittade vi lä bakom en liten höjd med några björkar på. Skönt att kunna sätta fast Råsto ordentligt då en av systers tikar löpte. 

Råsto väntar på middag.

Kvällen blev kallare och kallare, Vera som inte har varm päls valde att lägga sig i släden. 

Jag kommer nog inte ta med Vera på någon fler vintertur, hon tyckte det var alldeles för kallt... På natten sjönk temperaturen till -15 så jag fick dela sovsäck med hunden. Jag frös inte kan jag säga... Blev väldigt varmt.

Solnedgången var väldigt vacker, men det är ju svårt att fånga alla färger på bild...

Vaknade på morgonen och började stöka med frukost. Vera frös och bäddade ner sig i släden, systers sovsäck hade trasig dragkedja så hon hade frusit hela natten och det mesta var blött av kondensen i tältet. Väderprognosen lovade 20-40 cm snö, så vi bestämde oss för att vända och åka tillbaka mot bilen. En lite trött och besviken lillasyster deklarerade klart och tydligt att det här med vintertältning var inte hennes grej! Inte tältning på sommaren heller, stuga var det man skulle bo i! Nu några månader senare med nytt tält och sovsäcken utbytt så är vi på banan igen.

Min packning var alldeles för tung, jag måste tänka om vad jag behöver och inte. Sedan så tror jag att jag bestämt mig för en vintertur i skogen istället för kalfjället (nästa säsong). 

Nu väntar sommaren och äventyren på cykel och till fots. Blir nog inga extrema megasupersurvivalexpeditions men väl små äventyr som passar en tant som jag.

Vi hörs!

Postat 2019-05-26 07:50 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!