Bloggar > Skägg på väg

Skägg på väg

Här delar jag med mig av mina upplevelser kring vandring/friluftsliv i stort. Parallellt finns att läsa min nithrintaag.wordpress.com om allehanda idéer och resor i allmänhet.

Holleden, 15 km

Sedan några år tillbaka tar jag och hustrun en dagsvandring i närheten av Alla Hjärtans Dag och bara kopplar av i varandras sällskap. Så även i år och nu bestämde vi oss för Holleden som utgår från Hol kyrka, belägen intill E20 mellan Alingsås och Vårgårda.

En mycket trevlig och välskött led, både vad gäller uppmärkning och information längs med. Det är fullt av intressanta såväl kultur- som fornlämningar utspritt över alla 15 kilometer som gjorde att man fick en bra bild av traktens historia. 

Leden börjar norrut och går i ett medsols varv tillbaka till startpunkten (med bra parkeringsmöjligheter vid kyrkan). När vi vänt söderut och gått över E20 kom vi snart in i ett skogsområde där vi hörde motorsåg i fjärran. Inom kort märkte vi att avverkning var på gång och vid en skogsväg stod en herre med fyrhjuling och tog ner lite ungträd. Han stängde av sågen och berättade att detta var en av de sista helgerna han hade på sig att ta hand om något av värdet i skogen då vägverket (eller nåt) rekvirerat marken och intilliggande inför prospektering och utbyggnad av nya E20 som motorväg. Uppvuxen i trakterna säger jag ingenting om behovet av den utbyggnaden men det var tydligt att mannen var besviken och bitter. Och tveklöst är det så att Holleden kommer påverkas. På kort sikt kommer det bli svårt att gå där när väl skogsmaskinerna drar igång och på lång sikt kommer den nya vägen att skära av leden totalt.

När leden vänt tillbaka norrut igen och efter en trevlig lunch vid Bäsjön ges man två val, en "lätt" sträckning och en "svår". Jag rekommenderar den svåra då den ger mer upplevelse för pengarna och är inte bara en kort bit på en skogsgrusväg. Man ska dock vara på det klara med att det är en brant nedstigning på andra sidan som kräver sin insats även om rep är uppsatt som hjälpmedel. Inga problem om man är vid normal fysik, men ändå.

Vi är glada att vi hann gå leden innan det var för sent och nedan några minuters film från vår dag.

Postat 2017-02-27 12:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Logga in

Tips!