Lite sporadiska utflykter som vi gjort.

Användarnamn: Ewerhof

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Litteratur, Foto

Mer på profilsidan


Matfunderingar

Idag har jag suttit i sängen, förkyld och febrig, med kokböcker och fnulat lite på vad för mat jag kan tänka mig att bära omkring på.

Jag är ingen större fan av de färdiga, frystorkade påsarna och färsk mat är ju uteslutet vid längre vandringar. Speciellt sommartid. Jag har med framgång torkat paprika och morot själv, tack vare alla informativa trådar här på utsidan. Under vintern ska jag samla ihop ett litet förråd inför våren och sommaren.

I den Indiska matlagningen hittade jag både ett bröd, att äta till maten, och en sorts pannkakor som görs utan ägg. Jag ska prova dem hemma först och se hur 'min variant' smakar. De görs på kikärtsmjöl som är jättegott! Jag kan rekomendera det till paneringar.

Det lutar ganska mycket åt att jag kommer hålla mig till grytor och röror av olika slag som kan serveras till bulgur eller matvete. Jag har provat att vara vegetarian vid ett par tillfällen i livet och tycker att soja'kött' smakar helt okej. Så det får bli 'köttet' i grytorna och så kompleterar jag med köttbuljong för smakens skull. Dessutom finns det fullvärdigt protein i både dom och i sojamjöl så proteinbristen är ingen fara. Sojamjölet blandar jag i någon dryck eller gröten, det löser sig nästan helt blir bara lite grynig dricka (gröten får en lätt nötsmak), om just maten skulle vara helt baserad på kolhydrater någon gång. 1 msk sojamjöl ger lika mycket näring som ett kokt ägg. För lite protein gör också att man känner sig trött, gäspar mycket, så det är lätt att veta om man missat.

 Så för att veta hur lång tid jag har på mig så fyllde jag min lilla brännare till trangiat för första gången -Ta-da!- för att se hur länge det brann på en fyllning. En-centimeter-från-kanten-fyllning brann i 35 minuter. En liten slurk till så kanske det hade brunnit 10 minuter till. Nu vet jag inom vilken ram jag kan röra mig som 'utekokerska'. :-)

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-08-26 20:06   Wolf25
Du kan även torka ägg, eller köpa färdigtorkat, om det nu inte är så att du är allergisk. Har inte provat baka med torkat ägg, men det borde väl gå.
Lycka till med torkandet.
 
2008-08-26 20:13   Karin Hofvander
Det verkar på något vis inte värt besväret. :-) Sojamjölet är billigt och klart. Men det har inte äggets bindande egenskaper så att baka med det är inte lönt. Men vem vet jag kanske provar nån dag att torka ägg, bara för att ha gjort det, och kanske börjar använda det då.
 
2008-08-26 20:54   Håkan Friberg
Hoppas att du lyckas hitta många användbara recept... och att du delar med dig i din blogg.
Ser fram emot fortsättningen!
 
2008-08-27 10:24   thegedd
Frystorkat är svårslaget då man är ute p.g.a vikt och plats. Ser fram emot dina tips.
 
2008-08-28 22:27   BrittMarie
Torka strimlad, marinerad lövbiff eller köttfärs är inte svårt, det tar bara lite tid. Gott är det också, köttet kan man äta som snacks utan att laga till om man vill.En bra liten bok är Friluftsmat av Anita Forsell. Förut torkade jag mycket själv men nu har jag blivit så lat så nu är jag inne i en frystorkatperiod, Väldigt bekvämt sätt att snabbt få klart en varm måltid.
 
2008-08-28 22:46   Karin Hofvander
Jo, jag har förstått att det inte är så svårt egentligen, det där med köttet. Jag tar mig nog i kragen så småningom. :-)
Jag har själv använt mig av torkade produkter när vi varit på sjön och blandat dem med burkmat, men det är något enahanda över smaken, tycker jag. Fabrik, liksom. Därför tänkte jag prova det egna nu. Fast några köpepåsar slinker nog med ändå...av bekvämlighet.
 
2008-08-29 11:41   Tranan
Röda linser är inte heller fel - kokar lika fort som råris, bulgur, matvete osv. ... Sen finns det gott om soppor/såser (inte varma koppen - det är bara salt!) som man kan ha i som smaksättning - eller tvätom, man har sopporna sombas och piffar upp den med sojagrytbitar, linser, pasta osv. Det är inte så svårt egentligen... ;-)
 
2009-05-07 21:38   seobserver
Rödsprit är lurigt man ser inte lågan, men med två brännare kan man säkert fortsätta efter sina 40 minuter.
Mitt fotogenkök brinner 95 minuter på snålislågan.
Bensinöket ca 75 minuter.
Jag förkokar 3/4 hemma innan jag torkar...gissa varför.
 
2009-05-07 21:46   Karin Hofvander
Ja, juste! Klart man borde förkoka prylarna lite. att man ska förvälla för bättre resultat har ju många tipsat om...men att liksom nästan ha det färdigt innan torkning...hm. Det måste testas! :-)
 

Läs mer i bloggen

Semester!

Vi packade båten och gav oss iväg ut på sjön. Så härligt!

Första anhalten blev en liten vik vid Gällnö. Där stannade vi några dagar och...bara sov! I alla fall gjorde jag det, 'gubben' solade och tittade på båtar. Nästan lite skrämmande, för den vakna tiden var väldigt liten för min del. Men sedan hade kroppen gått ner i varv och även ställt om sig till lugnet och rytmen efter vågorna.

Premiär tur med båten.

Japp, så var hon i sjön igen och livet har lite mer innehåll. En kvällstur med snabbmiddag, färdigstekt kyckling, blev det direkt efter jobbet. Hundarna strosade glatt omkring i sina västar.

Happy Towel day!

http://www.towel-day.com/en/

...eller som vi säger på svenska Glad hadduksdag!


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.