Turer > Visa en tur

Gränsfjällen i norra Padjelanta.

Datum:
2018-09-07 - 2018-09-15 , Genomförd
Beskrivning
Nio dagars vandring - eller "foto-expedition" - från Gjerdalen i Norge, där följande områden på båda sidor av riksgränsen i norra Padjelanta besöktes:
Bergsmassivet Hurre, berget Tjåhkkul, Rähtjáttjåhkkå, Retgatdalen, Amásvágge och Reinoksfjellet.

Texter

Blogginlägg

Gjerdalen - Tjåhkkuljávrre.

Dag 1 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta. Vandrar från övre Gjerdalen i Norge förbi Gasskatjåhkkå och Linnajávrre, till Tjåhkkuljávrre på norra sidan av Hurre.

Blogginlägg

Hurre och Ridoalgetjåhkkå.

Dag 2 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta. En dagsutflykt över det anonyma bergsområdet Hurre och dess högsta topp - Ridoalgetjåhkkå. Även lite om bergets geologi.

Blogginlägg

Tjåhkkuljávrre - Mellomfjellet - Rähtjátjåhkå.

Dag 3 och 4 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta. Vandrar över Tjåhkkul till Mellomfjellet och sedan förbi Slahpejávrre, genom passet mellan Ruonas och Guovdoajvve till Rähtjátjåhkå.

Blogginlägg

Rähtjáttjåhkkå och Ræhtjátvágge.

Dag 5 och 6 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta. Gör en sväng upp på Rähtjátjtåhkkå för att fotografera Galbejávrre och Stibokjávrre. Fortsätter genom Ræhtjátvágge (Retgatdalen) tillbaka in i Norge.

Blogginlägg

Amásvágge - den okända dalen.

Dag 7 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta. En dagsutflykt till norra Amásvágge. Amás på lulesamiska betyder okänd eller främmande. Amásvágge kan då översättas med den okända dalen. Ett dramatiskt landskap format av istiden.

Blogginlägg

Hievsttinjávrre - Reinoksfjellet - Gjerdalen.

Dag 8 och 9 av turen Gränsfjällen i norra Padjelanta. Vandrar från Hievsttinjávrre genom passet Hievnenjoasske och ner till Ruonasvágge och vidare mot Gihttse. Fortsätter förbi Girkkovárre och Reinoksfjellet tillbaka till Gjerdalen.

Fotoalbum

(Logga in för att skriva en kommentar)
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Av hansnydahl


Om hansnydahl

Logga in