Rankarberget

Beskrivning
Flerskiktad produktiv granskog, hög bonitet. Riklig förekomst av grova granar med en diameter större än 60 cm (en gran mättes diametern 70 cm). I området finns gott om stubbar från tidigare avverkning, troligtvis har området gallrats. De granar som sparades vid gallringen har fått en mycket god tillväxt och utgör idag de imponerande högvuxna grovstammiga granarna. Där ljusförhållandena varit goda har en ny generation granar vuxit upp. Området är delvis fuktigt av högört-typ. Lågor i olika ålders- och nedbrytningsstadier finns.
Tallskog med enstaka talltorrakor och lågor, frisk mark. Brandljud visar på minst två bränder.
Variationsrik granskog med inslag av tall (ej lika högproduktivt granskog som bestånd 48). Delar av beståndet har karaktären av sumpskog, där vitmossor dominerar i små fläckar. Upp mot myren i söder finns mer senvuxen flerskiktad granskog med enstaka lågor, förekomst av ullticka. Den del av området som ligger söder om vägen och väster om best.48 har goda utvecklingsmöjligheter. Det förväntas inom en snar framtid bildas mer död ved i denna del av beståndet. Området i NV, söder om drivningsvägen, är hårdare avverkat med stubbar i olika dimensioner, här finns även enstaka klena björkar. Längst i nordväst, norr om vägen, är beståndet delvis gallrat och underväxtröjt (A).
Granskog med lövinslag, främst klen björk samt visst tallinslag. I väster är beståndet gallrat och underväxtröjt (A). I den mellersta delen, där fuktstråk tränger fram finns gott om lågor, klassat som nyckelbiotop. Den östra delen är mer påverkad av skogsbruksåtgärder.
Flerskiktad granskog med inslag av enstaka flera grova tallar (en tall mättes, diameter större än 60 cm). Här är lövtillgången större, den består främst av björk i klena till medelgrova dimensioner. Inga skötselåtgärder kommer att utföras för att gynna tallarna. Därtill har beståndsutveckling mot granskog gått alltför långt. De gamla tallarna kommer att stå som relikter i granskog.
I väster finns en gles granskog med enstaka tallar ca 250 år. I nordväst mellan basvägen och hygget finns en granskog med grövre löv, främst björk. Området närmast basvägen är mer påverkat i sen tid.
Granskog med inslag av högvuxna tallar. Här finns en del grova granlågor och högstubbar. Nedanför branten med lodytor finns några äldre aspar. Lunglav med apothecier funnen. Eventuellt kan man tänka sig att gynna asp genom att ringbarka gran för ökad ljusinsläpp.
Bäckravin nyckelbiotop. Övrig del granskog med löv (björk och asp) grov asp med aspfjädermossa och lunglav och visst inslag av tall.
Området närmast vägen mer påverkat av skogsbruksåtgärder. Partiet mellan de två ravinerna finns gamla tallar. På hygget i öster finns fröträd, planterat.. Västra delen av den västra ravinen är avverkad här finns en yngre skog som domineras av löv (björk och asp) med ett visst inslag av gran som bör plockas bort genom ringbarkning. Längs ravinkanten finns delvis grov asp.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västernorrlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
53,53
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
55,47
Areal totalt (hektar)
55,46
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg