Ragnerudsjöns branter

Beskrivning
Reservatsområdet följer den förkastningsbrant som går i nordlig-sydlig riktning längs Ragnerudssjön och Gålsjön ned till Nyckelvattnet. Branten bryts av flera tvärgående dalar och den största av dessa går söder om Sågekullen och fortsätter sedan mot Örsjön. Berggrunden består av förskiffrad gnejs med inslag av kalkrikare bergarter från Dalformationen.

Nivåskillnaden mellan bergsbrantens krön och sjöytorna i väster är som mest åttiofem meter och utsikten mot väster är ställvis anslående. Branten innehåller växelvis fattiga och rika bergarter vilket ger upphov till en varia-tionsrik och artrik flora. Topografin i området är bruten med större och mindre lodytor, sipperhällar, blockmarker och örtrika bäckdalar. Trädskiktet är flerskiktat och det finns en rik trädslagsvariation med ek, asp, björk, klibbal, rönn, oxel, gran, tall, bergek, skogsek, lind, lönn och ask. I buskskiktet finns hassel och olvon. Inslaget av senvuxna ekar och andra ädellövträd är ställvis stort, vilket bidrar till områdets höga naturvärden.

I vissa bestånd finns det en mycket stor mängd död ved med många mycket grova lågor. På träden finns en hög individ- och artrikedom av naturvårdsin-tressanta lavar, bland annat blylav och den starkt hotade örtlaven. Här finns också rödlistade kärlväxter, mossor, svampar och ett rikt insektsliv.

Fågellivet är rikt med såväl utpräglade barrskogsarter som lövskogsberoen-de arter. Här finns exempelvis spillkråka och tretåig hackspett men också nötkråka, entita och stjärtmes. Mindre hackspett häckar och de lövrika bran-terna utgör även potentiella områden för vitryggig hackspett.

Ovanför branten finns det flerstädes stora arealer med gammal granskog som är relativt opåverkad av skogsbruk. Inslag av bäckar, källmiljöer och mindre lodytor skapar en omväxlande miljö. Mängden död ved är mycket god och det finns en rik variation med döda träd och lågor i olika nedbrytningsstadier. I bäckdalarna finns det ofta mullrika jordar med högvuxen gran i trädskiktet. Floran utgörs här fläckvis av lundvegetation med arter som blåsippa, vårärt, tandrot, skogssvingel, sårläka och myskmadra. De fuk-tiga skogsmiljöerna har också gett upphov till en i övrigt rik mossflora med ett flertal signalarter och naturvårdsintressanta arter. De rödlistade arterna skirmossa, grön sköldmossa, skuggmossa och skogstrappmossa förekommer också i reservatet. Sammantaget är ett trettiotal rödlistade växt- och djurarter noterade trots att endast en översiktlig inventering har gjorts.

Stränderna utgörs i huvudsak av sten eller klippstränder och präglas av den omfattande vattenregleringen och strandvegetationen är svagt utvecklad. Längs moränstränderna finns vanligen en bård av klibbal i strandlinjen.

Ragnerudssjön och Gålsjöns stränder är av betydelse för friluftslivet. Sjöarna utnyttjas bland annat av kanotister. Naturreservatet är liksom hela Kroppefjällsområdet också av betydelse för andra former av friluftsliv, exempelvis vandringar, skidåkning, jakt, fiske samt bär- och svampplockning.
Länk
Förvaltare
Västkuststiftelsen
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
187,05
Areal vatten (ha)
0,58
Areal land (ha)
194,52
Areal totalt (hektar)
195,12
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg